Inotai András: Álom helyett rémálom

Inotai András: Álom helyett rémálom

Inotai András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

A covidválságot követően alig elindult kilábalást keresztbeverő orosz agresszió alapjaiban határozta meg a tavalyi évet. Hazánk helyzetét különösen nehézzé tették a korábbi évek hibás gazdaságpolitikai döntései. A gondokat súlyosbította, hogy az éveleji osztogatással kiürült az államkassza, így nem csoda, hogy a kormány képtelen volt finanszírozni az ebben a formában egyébként is értelmetlen rezsicsökkentést. Sorozatunk harmadik részében Inotai Andrást, a Világgazdasági Kutatóintézet korábbi vezetőjét kérdeztük.

A tavalyi év ígéretesnek indult gazdasági növekedését nemcsak a világgazdasági konjunktúra látványos gyengülése, a különböző tényezők által magasba lökő infláció, valamint az Ukrajna elleni orosz agresszió és annak gazdasági-biztonsági következményei befolyásolták negatív irányba, hanem és mindenekelőtt a kormányzat 12 év alatt felhalmozott tevékenységi deficitje. Ennek repedései mind több területen jelentek meg, és előbb-utóbb az egész szerkezet összeomlásával fenyegettek volna. A külső környezet jelentős romlása azonban egy csapásra felszínre hozta a súlyos problémákat.

Az elmúlt évtized magyar történelmének vezérfonala kezdettől fogva a hatalom minden áron és minden eszközzel történő megszilárdítása, a sikeres felzárkózással és fenntartható versenyképességgel többnyire köszönőviszonyt sem ápoló belső körök érdekeinek bebetonozása volt, és ma is az. Ezek nem gazdaságpolitikai hibák, sokkal inkább a stratégia teljes hiánya jellemez minden szakterületet. A döntéseket hatalompolitikai szempontok mozgatták: ha az adott intézkedés a hatalom alapvető érdekeit szolgálta, támogatta, ha nem, akkor elutasította a szakpolitikai elképzeléseket.

• A miniszterelnök úgy döntött, hogy nem vállalhatunk „adósrabszolgaságot”
• Tudatosan és a jövő iránti teljes felelőtlenséggel folyt Magyarország „önrabszolgásítása”
• A jövő szempontjából legkritikusabb terület a magyar társadalom tudati szintjének tudatos züllesztése

A teljes cikket a Magyar Hang december 22-én megjelent karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Inotai András