A Fidesz vezetőit rács mögé lehetett volna küldeni, ha a szuverenitási törvény korábban létezik

A Fidesz vezetőit rács mögé lehetett volna küldeni, ha a szuverenitási törvény korábban létezik

Kocsi Máté és a legújabb nemzeti konzultáció (Forrás: Kocsis Máté/Facebook)

Egy országnak, ha tetszik, ha nem, mégiscsak joga az, hogy senki sehonnan – az Egyesült Államokból vagy Brüsszelből, vagy a Föld bármely részéről – ne avatkozzon be a belügyeibe – így magyarázta a Kossuth rádióban Kocsis Máté a nagy port kavaró szuverenitásitörvény-javaslatot, amelyet a közelmúltban ő terjesztett be a parlament elé. A Fidesz frakcióvezetője azt is megjósolta, hogy a szabályozás miatt újra hangos lesz a brüsszeli liberális elit. Brüsszel még nem, de a strasbourgi Európa Tanács valóban megszólalt: Dunja Mijatovic szóvivő szerint a szabályozás veszélyt jelent az emberi jogokra, a tervezett Szuverenitásvédelmi Hivatalt fegyverként lehetne használni bárkivel szemben.

A szuverenitásvédelmi törvény egytől három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné, ha egy párt vagy politikust jelölő civil szervezet külföldi eredetű támogatást fogad el. A tiltott támogatást a titkosszolgálati jelentéseket fogadó Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálná ki, és ez foglalkozna a civil szervezetek és a média működésével is. A törvény szerint ugyanis utóbbiak dezinformálással vagy a közvélemény formálásával(!) sérthetik meg a nemzeti szuverenitást. Az újságírókat és a civileket emiatt a parlament nemzetbiztonsági bizottsága elé lehetne citálni egy kis elbeszélgetésre, a NER sajtójában pedig garantáltan megkapják majd a „hazaáruló” jelzőt.

A párt, amelyik Soros nélkül sehol sem lenne 

Kocsis Máté a közrádióban csak arról nem beszélt, hogy az Orbán-kormány napi szinten elköveti és elkövette azt, amit politikai ellenfeleitől köztörvényes bűncselekménynek tart: saját érdekei szerint avatkozik bele más országok belügyeibe, és magyar közpénzzel tőkésíti fel külföldi szövetségeseit. Arról sem esett szó a műsorban, hogy a Fidesz vezetőit már évtizedekkel ezelőtt rács mögé lehetett volna küldeni, ha a szuverenitási törvényt, mondjuk, az Antall vagy a Gyurcsány-kormány regnálása idején fogadják el.

• Miért képmutatás a Fidesz részéről beterjesztett javaslat, és hogyan avatkozik be az Orbán-kormány más országok belügyeibe?
• 
Milyen párttámogatásokat kapott az egykor ellenzéki Fidesz Soros Györgytől és más külföldi forrásokból?
• Hogyan érvényesítette a kormánypárt saját érdekeit más szuverén országokban?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/48. számában találja. Vegye meg december 7-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!