Ausztria választ: elsodorja-e az Orbán-modellt nagyra értékelő Herbert Kickl győzelmét az árvíz?

Ausztria választ: elsodorja-e az Orbán-modellt nagyra értékelő Herbert Kickl győzelmét az árvíz?

Herbert Kickl, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke beszél támogatóihoz a Bécsben tartott kampányzáró eseményen 2024. szeptember 27-én (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Először nyerhet parlamenti választást vasárnap Ausztriában az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amelynek listavezetője Herbert Kickl az orbáni magyar modellt több szempontból példaértékűnek tartja. Életrajzírói szerint ellentmondásos fi gura, győzelmét azonban a több mint fél évszázados közéleti refl exek és az árvíz tetején kapaszkodó Néppárt megakadályozhatják.

Magyaros gulyással és sörrel vendégelték meg szombaton az Osztrák Szabadságpárt rendezvényének résztvevőit. Nem a levesváltozattal, hanem a németes „öregebb”, lapostányérban felszolgált formájával. A kancellárjelölt Herbert Kickl ugyan hiányzott, de Norbert Hofer személyében egy visszavonult nagyágyúval igyekezett mozgósítani a híveket. Hofer nem akárki: Kickl előtt elnökként vezette a pártot, és 2016-ban majdnem államfővé választották a szavazók: az első fordulót magabiztosan megnyerte, ám a második fordulóban a Zöldek által jelölt Alexander Van der Bellen jelenlegi elnöknek sikerült fordítania (majd a megismételt választást is megnyernie).

Léphet-e kétszer ugyanabba a folyóba Ausztria és a Szabadságpárt? Elrántja-e a társadalom a kormányt ezúttal is, amikor nem a szimbolikus tekintélyű köztársasági elnöki tisztség, hanem jóval nagyobb a tét? Ha minden úgy alakul, ahogy a közvélemény-kutatások csaknem két éve mutatják: az FPÖ megnyerheti a választást. Ám míg a múlt tapasztalata Kickl számára csupán egy rizikófaktor a számos közül, az Ausztriát két hete elöntő árvízről még kiderülhet: újrarendezte az erőviszonyokat.

• Miben tekinti példaértékűnek Kickl Orbán Viktor magyar modelljét?
• Milyen szégyen érte Herbert Kicklt miniszterként?
• Hogyan sikerült újraépítenie Kicklnek az Osztrák Szabadságpártot?
• Milyen hatással lehet az árvíz a szeptember 29-i választás kimenetelére?
• Milyen kritikákat fogalmaznak meg az emberek a Nehammer-kormánnyal szemben?
• Milyen lehet az osztrák köztársaság harmadik korszaka?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap október 3-ig kapható 2024/39. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!