Az ellen-Fidesz

Az ellen-Fidesz

Magyar Péter az EP- és önkormányzati választás éjszakáján, 2024. június 9-én (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Közeledik a NER uralmának a vége? Az EP-választáson a Tisza Párt a legnagyobb támogatottságú ellenzéki párttá lépett elő a 29,6 százalékos listás eredményével, és ezzel már nincs elérhetetlen messzeségben a Fidesz 44,8 százalékos eredményétől. Magyar Péter pártja felborította az ellenzéken belüli erőviszonyokat, ám az Orbán-rendszer megbuktatásához ez még kevés.

A Fidesz–KDNP nem egy nyugati típusú kormánypárt, amelyik olyan országban működik, ahol a politikai-gazdasági erőviszonyok tagoltak. A gazdasági erőviszonyok tagoltsága alatt az értendő, hogy jellemzően nincs olyan vállalatcsoport, konszern, amelyik egymaga képes a többi versenytársat kiszorítani, illetve túlzott erőfölényre szert tenni, utóbbi megakadályozására az adott ország hatóságai – plusz még az Európai Unió hatóságai is – erőfeszítéseket tesznek. Egy politikailag tagolt nyugati országban legtöbbször még a legnagyobb párt sem képes egyedül parlamenti többséget alkotni, a kormányzás törvényhozási biztosításához koalíciós partnert (vagy partnereket) kell bevonnia. Ennélfogva a kormánypárt arra sem képes, hogy az állami főhatalom eszközeivel a hozzá közel álló cégeket olyan nagy mértékben jutalmazza, hogy azok uralják a piacok nagy részét, mert egyfelől a főhatalmon osztoznia kell a koalíciós pártokkal és a hozzájuk közeli érdekcsoportokkal, másfelől a vállalatok közvetlen állami támogatásával érdemes óvatosan bánni, mert a közvélemény hajlamos ezt korrupciógyanúsnak ítélni, különösen, ha az államilag támogatott vállalat finanszírozza később a kormánypárt választási kampányát. Természetesen van lehetőség kedvezni, például kedvezőbb társasági adókulcsok, adókedvezmények révén, ám erről nem egyszer kemény, nyilvános viták zajlanak.

• Mi történik ezzel szemben Magyarországon?
• Milyen lehetőséget teremtettek az ellenzéknek a június 9-i választások?
• Mi kell a NER uralmának végéhez?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 27-ig kapható 2024/25. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!