Az iratbotránnyal elszállhatnak Joe Biden esélyei az újrázásra

Az iratbotránnyal elszállhatnak Joe Biden esélyei az újrázásra

Joe Biden amerikai elnök a néhai Martin Luther King amerikai baptista tiszteletesről és Nobel-békedíjas fekete polgárjogi vezetőről megemlékező istentiszteleten az atlantai Ebenezer baptista templomban 2023. január 15-én (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

 

A Fehér Házban néhányan a The New York Timesnak névtelenül nyilatkozva elismerték, hogy az elnök és belső köre fegyelmezett módon visszatartja az információkat, és szinte minden esetben csak a szükséges ismereteket osztja meg a stáb illetékes tagjaival. Talán ez a legsúlyosabb megállapítás, amely a jelenlegi demokrata elnök, Joe Biden környezetében talált minősített iratok keltette botrány során a felszínre került.

Ez egyúttal sok mindent meg is magyaráz. Például, hogy miért lapítottak csendben 68 napot a Fehér Házban, mielőtt a CBS hírcsatorna január 9-én felfedte, titkosított minőségű iratokra bukkantak többek között az elnök delaware-i otthonának garázsában, egy ’67-es Corvette sportautó mellett. Az indulatokat pedig az olyan cinikusnak ható megjegyzések sem csillapítják, mint amilyet az elnök a republikánusközeli Fox Newsnak felelt: „A Corvette-em egy zárt garázsban állt, nem? Az mégsem ugyanaz, mintha az utcán parkolna.” Az elemzők szerint Biden ügyvédeinek stratégiája sem biztos, hogy kifizetődik: azt próbálják sulykolni, hogy Donald Trumppal ellentétben Biden elnök és az érintettek együttműködnek az esetet vizsgáló hatóságokkal, az igazságügyi minisztériummal, valamint mindenben segítik a részletek feltárására felállított vizsgálóbizottság munkáját.

• De vajon ez elég lehet arra, hogy Biden elnöknek legyen esélye a 2024-es újraindulásra? Egyáltalán meg akarja-e mérettetni magát?
• Tényleg túlzott minősítési függőségben szenved Amerika?
• Hány dokumentumot titkosítanak évente az Egyesült Államokban?

A teljes cikket a Magyar Hang január 27-én megjelent, 2023/4. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!