„Az orosz királyt nem érdeklik az ukrán pulyák, le fogja őket lövöldözni”

„Az orosz királyt nem érdeklik az ukrán pulyák, le fogja őket lövöldözni”

Menekültek a záhonyi vasútállomáson (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Három nap alatt három „katonaszökevénnyel” találkoztunk a Beregben. Hogy hány településen, azt nem áruljuk el, hogy melyikeken, azt pedig végképp nem. – Olvassa ám az SZBU a magyar sajtót – mondta egyikük az ukrán titkosszolgálatra utalva. Másikuk pedig arról mesélt, hogy volt katona, főtörzsőrmesteri rangban szerelt le annak idején. – Tudom, mit ért a huszonöt hónap sorkatonai szolgálat, tudom, mire tudtak megtanítani ennyi idő alatt: semmire – fogalmazott.

A záhonyi állomáson találkoztunk olyan beregszásziakkal, akik a jókora késéssel induló csapi járattal visszamentek Kárpátaljára. Furcsa lehet, de ezekben a napokban, Záhonyban minden furcsa: a vasúttörténeti kiállítás mellett felállított babasarok, vagy a „chicken, chicken” kiáltások, amivel muszlim menekültekre próbálnak szendvicset tukmálni a Református Szeretetszolgálat önkéntesei. Záhony választ ad arra az örök kérdésre, amit háborúk idején szoktak az ég felé kiáltani: mégis hol van ilyenkor az Isten? Hát itt, a pályaudvaron: itt van az összes Isten összes vallásának minden szeretetszolgálata és azok önkéntesei. Barabáson ott vannak az ökumenikusok, Tiszabecsen a reformátusok és a Jehova Tanúi, Lónyán a baptisták és így tovább.

A teljes riportot elolvashatja a Magyar Hang március 11-én megjelent 2022/11. számában, a cikk hosszabb változatát pedig a Magyar Hang Plusz felületén. Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában!