Ballag már a „vén” tanár - Mit mondtak a tüntető tanárok a státusztörvényről?

Ballag már a „vén” tanár - Mit mondtak a tüntető tanárok a státusztörvényről?

Könnygáz nélkül is siratják a rendszert. Tüntetés (Fotó: R. Kiss Kornélia / Magyar Hang)

A problémákra, amelyeket évek óta jelzünk, semmi válasz sincs. Helyette már megint gyártanak valamit, és ránk erőszakolják. Ugyanúgy, ahogy az állami tankönyveket vagy korábban a minősítési eljárást. Most már az összes jogunkat elveszik, még azt is, hogy a házirendünkről, a pedagógiai programunkról döntsünk – ezzel indokolja egy Pest megyei kisváros általános iskolájában tanító, ötvenes éveiben járó tanár, hogy miért jött el kolléganőjével a státusztörvény elfogadása ellen szervezett tüntetésre.

A budapesti Kossuth téren délután hat órára több ezer fő gyűlt össze június 16-án, néhány kitartó tiltakozó pedig egész éjjel virrasztott, mert a Parlamentben csak másnap reggelre lett vége az úgynevezett státusztörvény vitájának. A pedagógusok új jogállásáról szóló törvény, amelyet egyelőre nem fogadott el az Országgyűlés, nagy felzúdulást váltott ki a pedagógus-érdekképviseletek és az oktatásban dolgozók egy része körében. Azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, mikor fogadhatják el a törvényt, amelynek eredeti tervezete a pedagógus szervezetek követelései nyomán már a benyújtás előtt számos ponton módosult, és még további módosítások várhatóak, azonban számos, a pedagógus érdekképviselet szerint sérelmes pontot továbbra is tartalmaz. Köztük szűkíti a tantestületek döntési jogkörét, megemeli a felmondási időt, lehetővé teszi a pedagógusok átvezénylését.

• Miért tiltakoznak pontosan a tanárok, akik részt vettek a tüntetésen?
• Hogy kezelné szerintük a tanárhiányt a státusztörvény?
• Milyen problémákat tapasztalnak a tanítás során?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 23-án megjelent, 2023/25. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!