Beneš élt, él és élni fog

Beneš élt, él és élni fog

Kitelepített felvidéki magyarok 1947-ben (Fotó: Fortepan)

Így megy ez a Felvidéken: százával veszik el a magyaroktól a földeket és az erdőket egy régi törvényre hivatkozva; a politika közeli szlovák ügyvéd degeszre keresi magát; amikor pedig a sajtó elkezd foglalkozni az üggyel, a helyi magyar politikusok is észbe kapnak és sajtótájékoztatót tartanak.

Lapunk és a pozsonyi Új Szó szerkesztősége közösen pályázott és nyert egy nemzetközi újságíró-szövetség által finanszírozott programban, és a közösen feldolgozandó témának azt találtuk ki, hogy megnézzük: hogyan hatnak ma is a Beneš-dekrétumok. Hamar kiderült, hogy nagyon: százával kobozzák el ma is a földeket és az erdőket a magyar leszármazottaktól a hírhedt törvényekre hivatkozva, miközben Szlovákia váltig azt állítja, a beneši örökség már rég lezárt ügy, a múlt része. Több cikk született a témában lapunk hasábjain és a pozsonyi magyar napilapban is, és ezt már nem hagyhatták szó nélkül a politikusok.

 

A teljes cikket a Magyar Hang február 18-án megjelent, 2022/8. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!