Bokáig jégben és cserépben: öt perc alatt szétverte a vihar Drávaiványit

Bokáig jégben és cserépben: öt perc alatt szétverte a vihar Drávaiványit

A vihar pusztítása Drávaiványiban (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Hirtelen megrezdülünk, amikor a magasból hulló cserepek a homokba zuhanva összekoccannak Drávaiványiban. Ha már így is bántja a fülünket ez a hang, vajon milyen zaj lehetett itt abban az öt percben, amikor a 197 lelkes ormánsági település 54 házából 46-nak a tetejéről levitte a jégvihar szinte az összes cserepet?

József élettársával és nagyobbik gyerekével kint volt a közeli földeken, napszámosként dolgoznak. A dinnyetakaró ponyva alá bújtak az ökölnyi, teniszlabdányi jégdarabok elől, és csak később, a vihar elmúltával látták meg a pusztítást a házukon. A redőnyöket mintha puskagolyók lyuggatták volna ki, a tetőcserepek a földre sodorva, a paradicsom, a paprika, a körte teljesen tönkreverve, a disznó az ól mélyén reszketve, még a felmosóvödrük is kilyukadt.

– Ez a klíma teljesen megváltozott. Ez már nem is mediterrán, hanem egy nagyon szélsőséges éghajlat, amire nem tudunk készülni. Egy hónapig küzdöttünk a faggyal, aztán a szárazsággal, most pedig a jéggel – mondja a polgármesterség előtt a mezőgazdaságból élő Tihanyi János.

• Volt-e biztosítása a falubelieknek?
• Segít-e az állam úgy mint Csehország a tornádó után?
• Milyenek a mezőgazdaság kilátásai ebben a klímában?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang július 23-án megjelent 2021/30. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Pluszfelületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!