Brexitparadoxon: rekordszinten a bevándorlás Nagy-Britanniában

Brexitparadoxon: rekordszinten a bevándorlás Nagy-Britanniában

Banksy megcsinálja a brexitet – az ismert graffitiművész kompozíciója a brit uniós kilépőre (Forrás: Duncan Hull/Flickr)

Megdöbbentette a brit közvéleményt az Országos Statisztikai Hivatal (Office for National Statistics) legfrissebb jelentése, amely szerint tavaly rekordot döntött a bevándorlók száma. Egészen pontosan 745 ezer fővel érkeztek többen a szigetországba, mint ahányan távoztak. De hát nem arról szólt a 2016-os brexitdöntés, hogy csökkentsék a bevándorlók számát? Hogyan történhetett akkor ez meg?

A rejtvény nem megfejthetetlen: a politikában nem ritkaság, hogy a döntések a szándékolttal élesen ellenkező hatás váltanak ki. A tömör válasz egyszerűen az, hogy miközben az Európai Unióból érkezők száma – a brexit eredeti szándékával összhangban – alaposan összezsugorodott, azoké, akik a kilépéssel együtt bevezetett új pontrendszer alapján Európán kívülről jöttek, drasztikusan megugrott. Míg az unióból érkezők száma a 2020 előtti éves átlag kevesebb mint egyharmadára esett vissza, az Európán kívüli világból jötteké megháromszorozódott. Aligha meglepő tehát, hogy Rishi Sunak miniszterelnök úgy érezte, mindenképp lépnie kell. Ez magyarázza, hogy december elején korlátozó intézkedések sorát jelentette be a legális bevándorlás visszaszorítása érdekében.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!