Ha nem lépünk időben, sztyeppévé változik az ország nagy része

Ha nem lépünk időben, sztyeppévé változik az ország nagy része

Sárguló, a szárazság miatt alig fejlődő kukorica a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszovát térségében 2022. július 18-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Tudományosan is bizonyított, amit ebben az évben különösen hangsúlyosan érez a hétköznapi ember: egyre szárazabbá válik a nyár Magyarországon. Az éghajlatváltozással foglalkozó Másfélfok portálon publikált, „Erdős sztyeppévé változhat szinte egész Magyarország, ha hagyjuk elszaladni a klímaváltozást” című tanulmány rámutat, az elmúlt 50 év megfigyelései bizonyítják, hogy hazánk éghajlata az egyébként legcsapadékosabb júniusban érezhetően szárazabbá vált.

Az 1971–1990 közötti két évtizedhez képest a nedves éghajlati besorolású területek aránya júniusban 84-ről 68 százalékra csökkent napjainkra. Rossz hír, hogy a klímamodellek azt mutatják, ha ugyanilyen ütemben folytatódnak a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátások, és erősödik a klímaváltozás, akkor tovább növekszik a száraz területek aránya hazánkban. A 2021–2040 közötti időszakban várhatóan az ország 60 százaléka még a nedves éghajlatba esik júniusban, utána viszont a szárazodás felé romlik az arány. Sőt, augusztusban a pesszimista, a most jellemző kibocsátási trendek folytatódásával számoló forgatókönyv szerint a század végére a teljes Alföld a száraz kategóriába eshet.

• Megállítható-e az ország kiszáradása?
• Vajon teljesen eltűnnek a hűvösebb éghajlatot kedvelő erdők?
• Mit tehetünk, hogy lassítsuk az átalakulás folyamatát?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 26-án megjelent, 2022/35. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!