„Épül a félelem kultúrája”

„Épül a félelem kultúrája”

Ádám Zoltán, a Corvinus volt egyetemi docense (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Egy befolyásos, jelentős mennyiségű Mol-részvénnyel rendelkező család gyermeke úgy vizsgázhatott a Corvinuson, hogy nem teljesítette a félévi követelményeket. Az eset ellen tiltakozó oktatót, Ádám Zoltánt végül elbocsátották az egyetemről. A volt egyetemi docens interjúnkban arról beszélt, hogy korábban éppen azért választotta a piaci szektor helyett az akadémiai életet, mert vonzotta a kutatói szabadság, az autonómia. – Az esetem rámutat arra, hogy a Corvinuson belül háborítatlanul működhet egy egyre autokratikusabb vezetés, amely felrúgja a saját intézményének legelemibb etikai szabályait is – mondta, hozzátéve, hogy ilyen körülmények között hosszú távon csak az lesz oktató, aki elviseli, hogy nincs módja nyilvánosan kritikát megfogalmazni.

Ádám Zoltán felidézte azt is, hogy az egyetemi modellváltás után „egyre erősödött a központosított kontroll”. Az egyetem dolgozói akkor is tiltakoztak, jelezték, „épül a félelem kultúrája”. Meggyőződése, hogy az ő esetében is ez volt a cél: félelmet kelteni. – Legyen tisztában mindenki azzal, milyen veszélyekkel jár, ha nem áll be a sorba – fogalmazott.

• Pontosan mi is történt az ő olvasatában az egyetemen?
• Mit válaszol az ügyben nemrég megszólalt megbízott rektornak, Szabó Lajosnak?
• Az ügy kipattanásakor Hernádi Zsolt politikai aktivistának nevezte, mi köze az ellenzékhez?
• Volt pozitív hozadéka is az egyetemi modellváltásnak?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/44. számában találja. Vegye meg november 9-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!