Már a zsidók is a szélsőjobboldalt választják Franciaországban?

Már a zsidók is a szélsőjobboldalt választják Franciaországban?

Jean-Luc Mélenchon, az Engedetlen Franciaország baloldali mozgalom alapítója a francia parlamenti választások második fordulójának előzetes eredményeinek ismeretében beszél Párizsban 2024. július 7-én (Fotó: MTI/EPA/Andre Pain)

Franciaországban a nemzetgyűlési választás második fordulójában a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés alulmaradt a baloldali pártkoalícióval és Macron pártjával szemben. Hogyan reagálnak az eredményre a baloldali-liberális értelmiségiek?

Fellélegezhetnek a francia balos-liberális értelmiségiek, mégsem a Nemzeti Tömörülés kerül kormányra. De valóban örülnek? És van okuk rá? Más a helyzet ma már, mint alig egy-két évtizeddel ezelőtt, amikor gyakorlatilag konszenzus volt abban, hogy a szélsőjobb előretörését meg kell akadályozni. Ma már viszont nemcsak a jobboldali térfélen vannak olyanok, akik nem a Le Pen-párt hatalomra kerülését tartanák a legkockázatosabbnak. Kellett ehhez persze, hogy a Jean-Marie Le Pen-féle hagyományos antiszemitizmus helyét felváltsa az Izrael melletti kiállás, a muszlimoktól-araboktól való félelem pedig együtt járjon a palesztinok elítélésével. Több francia zsidó értelmiségi emiatt már elsősorban a szélsőbaloldallal azonosítja az antiszemitizmust, így Jean-Luc Mélenchon felemelkedésétől jobban tartanak, mint a Nemzeti Tömörülést elnöklő Jordan Bardelláétól. Hasonlóképp, ahogy például az angoloknál is sokakat elbizonytalanítottak Jeremy Corbyn a témában tett ellentmondásos nyilatkozatai. Majd a partvonalra szorítása kellett ahhoz, hogy a Munkáspárt nagyot tudjon nyerni.

A franciáknál, úgy tűnik, nem teljesen ez a helyzet: a baloldali Új Népfrontban ott vannak az Engedetlenek is. A baloldali összefogás igyekezett jó előre nyugtatni: az azt vezető Mélenchon nem lesz miniszterelnök. Szükség is volt erre, mint számos nyilatkozat mutatja. A nálunk is népszerű író-filozófus, Bernard-Henri Lévy például június végén arról írt Twitter-oldalán: a szerinte az Engedetlenek által rángatott Új Népfront nem akadályt, hanem trambulint fog jelenteni a Nemzeti Tömörülés számára. Lévy külön sérelmezte, hogy Mélenchon mellett ott áll a szerinte antiszemita, Hamász-párti emberjogi aktivista, Rima Hassan. Támogatói persze vitatják ezt a meghatározást, és ellenfelei is többnyire olyanokra hivatkoznak, mint hogy egy antiszemita fake news-t terjesztett. (És hogy a palesztinok elleni népirtásról beszél.) Amire válaszul mások nyilvánosságra hozták Hassan telefonszámát, és több halálos, illetve nemi erőszakkal kapcsolatos fenyegetést is kapott. 

• Kit tekint Bernard Henri-Lévy ma már a fő ellenfélnek?
• Kire szavaznak a holokauszttúlélők? 
• Miről beszélt nemrég Michel Houellebecq?