„A félelemre jó taktikai érzékkel játszik rá a kormányzat”

„A félelemre jó taktikai érzékkel játszik rá a kormányzat”

Gégény István teológus, a Szemlélek szerkesztője (Fotó: Gégény Balázs)

Hogy Balog Zoltán marad, lemond vagy lemondatják, az nyilván a református egyház dolga. Az ügy mögötti – most éppen egyetlen személyre vetülő – problémahalmaz viszont valóban túlmutat a reformátusokon, mélyen érint néhány egyházat – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Gégény István teológus, a Szemlélek magazin szerkesztője. Mint kifejtette, keresztény szempontból betegítőnek tartja azt a túlzott összefonódást, már-már erőszakos ölelést, amely az állam és több egyház kapcsolatát jellemzi. A viszonyt – amely távol áll az evangéliumi szellemiségtől – a vélt kölcsönös előnyök határozzák meg: az egyház hatalmas, anyagi juttatásokban részesül, cserébe a kormánypárt egyházi közreműködéssel elkötelezett szavazóbázishoz jut.

Gégény István szerint, felnőtt módon élő keresztény embernek, akár elhangzik a szószékről biztatás, akár nem, el kellene gondolkodnia azon, hogy a jelenlegi kormány valóban komolyan veszi-e a keresztény értékeket.

• Kire szavazhat egy keresztény ember? 
• Mennyire és hogyan viselte meg a reformátusokat Balog Zoltán ügye?
• Az egyház és az állam összefonódásának milyen konkrét következményei lehetnek?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 28-ig kapható 2024/12. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!