Gumibottal és ököllel

Gumibottal és ököllel

Nyilasok plakátot ragasztanak Budapesten 1944-ben (balról a második a hírhedt Kun páter) (Forrás: Fortepan)

Nyolcvan évvel vagyunk a vészkorszak után, 1944. borzalmai azonban ma is élénken foglalkoztatják a hazai közvéleményt. A Thököly út 80.-ban működő tömeggyilkos nyilasokat a háborús és népellenes bűnösök ellen zajló utolsó perben, 1967-ben ítélték el. Mi történt 1944 végén Zuglóban? Cikkünkben erre keressük a feleletet.

A háborút követően a zuglói nyilasok ellen több nyomozás is indult, így 1945-ben, 1947-ben, 1957-ben és 1966-ban. Az utóbbit az 1967. januári, nagy visszhangot keltő kirakatper követte. Az eljárás politikai célja a „fasizmussal való végleges leszámolás” volt; mindeközben megpróbálták az 1956-os eseményeket is párhuzamba állítani a nyilasterrorral. A vádirat tehát az előzetes koncepcióhoz igazodva az 1944-45-ös zuglói történéseket kiszínezte, illetve eltorzította. A konstruált per elvárásaihoz igazodtak a vallomások is. Nehezíti a helyzetet, hogy az egyetlen rendelkezésünkre álló forrás, amely a XIV. kerületi nyilasokkal foglalkozik, maga a per anyaga. A vallomások ugyanakkor megfelelő forráskritikával kezelve árnyalják az ismereteinket a zuglói nyilasterrorról.

A teljes cikket a Magyar Hang február 2-án megjelent, 2023/5. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: nyilasok, nyilasper