Győzelemre vezette Meloni az olasz jobboldalt, de mi várható tőlük?

Győzelemre vezette Meloni az olasz jobboldalt, de mi várható tőlük?

Giorgia Meloni táblával mondott köszönetet Olaszországnak a választás éjszakáján, 2022. szeptember 26-án (Fotó: Reuters/Guglielmo Mangiapane)

Nem született meglepetés, Giorgia Meloni Olasz Testvérek (Fratelli d’Italia, FdI) nevű radikális pártjának vezetésével a jobboldali pártszövetség magabiztosan győzött az olasz választásokon. A parlament mindkét házában megszerzett jelentős többség az elmúlt évek bizonytalansága után a politika stabilitás esélyét adja. A felálló koalíció legnagyobb ellenfele önmaga lesz, a kormányzás lehetősége azonban elfedheti a belső törésvonalakat.

A 45 éves Giorgia Meloni lehet Olaszország első női miniszterelnöke. Pártja, az Olasz Testvérek szerezte meg ugyanis 26 százalékkal a jobboldali koalíción belül magasan a legtöbb szavazatot, így az előzetes megállapodás alapján ők adják majd a kormányfőt. A tíz évvel ezelőtt alakult FdI négy éve még csupán 4 százalékot kapott a választásokon, mára azonban komoly erővé nőtte ki magát. Ebben közrejátszott a többi jobboldali párt elfáradása mellett az is, hogy Meloni jó érzékkel Mario Draghi nemzeti egységkormányán kívül tartotta az Olasz Testvéreket, így a pandémiát követő újabb, a háború következményeivel súlyosbított válság a radikális erő malmára hajtotta a vizet.

• Minek köszönhető még a politikai átrendeződés?
• Mi okozta Salviniék gyengülését?
• Merre lép az új kormány?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 30-án megjelent, 2022/40. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!