Aprópénzt dobott a kormány az örmény menekülteknek

Aprópénzt dobott a kormány az örmény menekülteknek

A hegyi-karabahi menekülteknek gyûjtött adományokat rendezik önkéntesek az örmény fővárosban, Jerevánban 2023. október 2-án(Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

A magyar állam mindössze 156 millió forinttal támogatta a menekültválság sújtotta keresztény, kaukázusi államot, miközben több tízmilliárd forintos nagyságrendben invesztál közpénzt azerbajdzsáni beruházásokba. Az örmény szószóló szerint a magyar kormány akkor nem lép, amikor tényleg meg kellene védenie egy keresztény közösséget

Menekültek, ahogy tudtak: autóval, busszal, teherautók platóján összepréselődve. Javaikból annyit tarthattak meg, amennyi a csomagtartóban, két kezükben elfért. Hetek alatt több mint százezer örmény keresztény hagyta el pánikszerűen a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah Köztársaság (Arcah) területét, és menekült Örményországba, tartva a szakadár államot harminc év után újra elfoglaló azeri hadsereg bosszújától. Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF szerint 30 ezer gyerek is volt a menekülők között, akik gyakran családjuktól elszakadva érkeztek meg az örmény menekülttáborokba. Közülük többen alultápláltak, gyengék voltak, az azeri hatóságok ugyanis a bevonulás előtt blokád alá vonták és kiéheztették Hegyi-Karabahot, megfosztva a civileket élelmiszer mellett az üzemanyag- és gyógyszerutánpótlástól is.

Keresztény menekültek, éhező gyerekek. Olyan rászorulókról beszélünk, akik mellett a magyar kormány deklaráltan kiáll, legalábbis a nyilatkozatok szintjén. Mégis, Orbán Viktornak szava sem volt az otthonaikból menekülő hegyi-karabahi örményekről. Számonkérés helyett, inkább gratulált Ilham Aliyev azeri elnöknek Hegyi Karabah visszafoglalásához a Türk Tanács novemberi ülésén (Aliyevnek nem mellesleg egyik első dolga az volt, hogy nyilvánosan megtapossa a legyőzött szakadár állam zászlaját). Orbán szavainak legfeljebb jogi, de nem erkölcsi alapot adhat, hogy Arcahot 30 évvel ezelőtt erőszakkal sajátította ki az évezredek óta ott élő, örmény többségű lakosság, a szakadár állam területéről pedig sajnos sok azerit is elűztek.

• Ki és mennyit utalt a rászoruló örmény családoknak?
• Mekkora állami támogatás jutott eközben azerbajdzsáni beruházásokra?
• Mit gondolnak az Orbán-kabinet döntéseiről a Magyarországon élő örmény nemzetiségű polgárok?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023-as karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg január 4-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!