Húsz év alatt sem sikerült bíróság elé állítani 9/11 kitervelőjét

Húsz év alatt sem sikerült bíróság elé állítani 9/11 kitervelőjét

Halid Sejk Mohamed 2003-as pakisztáni elfogásakor (Fotó: US Army)

Hálid Sejk Mohamedet már 1996-ban elfoghatták volna – állítja az FBI ügynök, aki évtizedekig üldözte őt. A CIA aztán 183-szor alkalmazott nála „kiterjesztett” vallatási technikákat. Az Oszama bin Laden-féle al-Kaida propagandáért felelős vezetőjét ugyanakkor nem valószínű, hogy halálra ítélik. Az ügyében eljáró amerikai hadsereg ugyanis 1961 óta nem hozott ilyen ítéletet és nem is végzett ki senkit.

Újabb húsz év is eltelhet, mire lezárják ezt az ügyet – így kommentálta a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat kiagyaló Hálid Sejk Mohamed ügyvédje azt, hogy húsz évvel a 9/11 néven elhíresült események után is még mindig csak a vádemelést megelőző szakaszban jár a védence és négy társa ellen indított bírósági eljárás.

Mohamed, valamint Amár al-Balucsi, Válid bin Attas, Ramzi bin al-Sib és Musztafa Ahmad al-Havaszavi meghallgatása a napokban folytatódott a hírhedt guantánamói fogolytáborban, miután 2020 februárban elhalasztották azt az akkor kezdődő koronavírus-járványra való tekintettel. Mohamedet 2976 rendbeli gyilkossággal, a New York-i világkereskedelmi központ, a WTC ikertornyainak ledöntésével, az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon, valamint a pennsylvaniai Shanksville reptér elleni támadásokkal szeretnék megvádolni. Az amerikai republikánus közeli Fox News tudósítása szerint a kubai szigeten fekvő Gitmóban fogva tartott vádlottak mosolyogtak és jó kedélyűnek tűntek a meghallgatás alatt, Mohamed a tárgyalás szünetében még a riportereknek is integetett.

• Ki Hálid Sejk Mohamed, és vajon miért nem sikerült továbbra sem vádat emelni ellene?
• Miért kell 20 évet várni a Mohamed elleni perrel, ha már 2008 februárjában háborús bűncselekményekkel akarták megvádolni?
• Mit mond a Mohamedet évtizedekig üldöző, már nyugalmazott amerikai FBI-ügynök?