Kéri László: Orbán alatt megcsúszott a talaj

Kéri László: Orbán alatt megcsúszott a talaj

Kéri László (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A Fidesznek sokkal több félnivalója van Magyar Péter országjárása miatt, mint az elsőre látszik. Az ő megjelenése és sikere ugyanis a keresztény középosztály lázadását mutatja – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Kéri László. Mint felidézte, ez a réteg régen a Fidesz alapvető bázisa volt, de elveszítették a bizalmukat, miután Orbánék lefeküdtek az oroszoknak és nem tudják megemészteni, hogy a Fidesz hatalomgyakorlása mára leegyszerűsödött a vagyon harácsolására.

Kéri László beszélt arról is, hogy a régi Orbán Viktornak – akit ő ismert – nem okozott gondot pragmatikusan stratégiát váltani, ha a helyzet úgy kívánta. Mostanra viszont már nincs meg benne a kellő önkorrekciós képesség, saját személyes és pillanatnyi politikai érdekét nem képes megkülönböztetni az országos érvényű stratégiáktól. Nem zárja ki, hogy ha jól sikerül a mozgósítás, és elégedettek lesznek az eredménnyel, arra jutnak, nincs nagy gond, hiszen az eredmény őket igazolja. – Akkor viszont nagyobb lesz a 2026-os bukás – mondta. Egy másik forgatókönyv, hogy gyenge választási eredmény esetén felmerül a Fideszben: váltani kell, és ha erre Orbán nem képes, akkor innentől nem ő fogja egyedül meghatározni az új stratégiát, a fiatalabb generáció követel helyet magának. Orbán rövidesen nyugdíjas korú lesz, ők viszont még szeretnének hatalmon maradni. – Lesz hangjuk a Lázároknak és a többieknek – fogalmazott Kéri László, hozzátéve, hogy az Orbán mögött álló erők is elgondolkodnak, meddig érdemes a jelenlegi miniszterelnököt finanszírozni.

• Február óta újra pezseg a politikai élet, rég nem látott tömegek vonulnak ismét az utcára. Mikor érzett hasonló lelkesedést?
• Mi a tétje a június 9-ei választásoknak?
• Vajon a háborús uszítás elég lesz ahhoz, hogy a Fidesz a saját táborát az urnákhoz vigye? És lehet ezzel választást nyerni?
• Lehet-e bármilyen fordulatra számítani Orbán Viktortól?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 30-ig kapható 2024/21. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!