Új, progresszív formációban egyesítené a baloldalt a Párbeszéd újraválasztott társelnöke

Új, progresszív formációban egyesítené a baloldalt a Párbeszéd újraválasztott társelnöke

Barabás Richárd, a Párbeszéd társelnöke (Fotó: Barabás Richárd facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A régi pártstruktúrákat elsodorta a Tisza Párt kiöntése a választók akaratából, és megüzenték a progresszív erőknek: valamit nagyon máshogy kell csinálniuk – fogalmazott lapunk érdeklődésére Barabás Richárd, akit a hétvégén választottak újra a Párbeszéd-Zöldek társelnökévé Szabó Rebekával együtt. Barabás Richárd szerint a baloldal pártjainak új intézményi szerkezetrendszerre van szüksége. – Egy új progresszív erőre van szükség, ennek létrehozása érdekében dolgozik a jövőben – jelentette ki.

– A választók azt is megüzenték, hogy teljes sorcserére van szükség. Azok, akik eddig vezetni szerették volna a demokratikus szövetséget, nem biztos, hogy ebben szerepük kell legyen. Továbbá láttuk, hogy az önkormányzatokban – függetlenül attól, ki melyik pártból érkezik – komoly megerősítést kaptak az emberarcú, az emberek ügyeiért dolgozó, szociálisan érzékeny és zöld politikusok Soproni Tamástól, Örsi Gergelyen és László Imrén át számos más polgármesterig. Az a következtetésünk, hogy hiteles arcokra és progresszív politikusokra szükség van. Noha szoros volt a főpolgármesteri tisztségért folytatott küzdelem, de Karácsony Gergelyre annyian szavaztak, mint egyetlen másik főpolgármester-jelöltre sem. Hasonló a helyzet az országgyűlési képviselőknél is: Tordai Bence vagy Jámbor András szerintem jelentős mértékben annak köszönhetően győzött a 2022-es választáson, hogy hiteles emberek. Ezeknek a politikusoknak és szervezeteknek érdemes lenne együttműködniük. Le kell ülniük beszélni, és az együttműködés új kereteit kialakítani – vázolta az általa elképzelt új formátumról alkotott vízióját.

Szerinte az Orbán-rendszerben egy kis pártnak is vétek elpazarolni az anyagi és szakpolitikai erőforrásait, nyilvánosságát, helyette egy hiteles arcokból álló erő felépítésén kell dolgozni. – Egy progresszív demokrata erőre, pártra van szükség, nem hosszútávon, hanem már most – fogalmazta meg a célját a Párbeszéd újonnan megválasztott elnöke. Mint mondta, a Párbeszéd-Zöldek egyik feladata az, hogy hálózatukat és politikusaikat használva ezt segítsék megszervezni, másrészt pedig ebben a sokszínű közösségben zöld-baloldali politikát képviseljék.

Felvetésünkre, miszerint ez választási pártszövetség lehet, vagy egy nagy gyűjtőpárt, azt felelte: progresszív erőre gondol, semmiesetre sem kötőjeles pártokra. – Komolyan vehetetlen az eddigi forma, nevezetesen hogy a pártok összeállnak, majd aztán szétesnek. Másrészt, három jobboldali párt – egy fasiszta párt, egy populista kormánypárt és egy újonnan megjelent jobboldali párt – elvitte az EP-mandátumok 80 százalékát. Eközben pedig a progresszív erők szilánkosra törtek, részben a 2022-es választási vereségi sokk következtében. Ez nem a megszűnést jelenti, hanem hogy ezt a politikai tömböt össze kell rakni, szociálisan érzékeny, zöld elveket valló politikusokra ugyanis szükség van. Hiteleset és újat kell építeni – mondta.

Ez az új struktúra kevesebb pártot és kevesebb elosztható tisztséget jelentene – vetettük fel. Elvégre ebben az új formában a Párbeszéd mint párt létezése is megkérdőjeleződik. – Ezt is magára tudja venni a Párbeszéd? – kérdeztük. – Ez nem csak rajtunk múlik, hanem a többi párton is. A Párbeszéd nagyon sok áldozatot tudott hozni eddig is, és most is készek vagyunk áldozatokra. Le kell ülni közösen, és közösen kitalálni. Szerencsésebb volna, ha ez a formáció már a 2026-os választásra megszülethetne. Ez ugyanakkor nem zárja ki, hogy a jelenlegi szervezetek ideológiai platformként ne létezhetnének ebben a progresszív, demokratikus erőben. Sokkal több, ami összeköt bennünket, mint ami szétválaszt – jelentette ki.

A Párbeszéd országgyűlési frakciójában Tordai Bence pártból történt kilépése után két párttagsággal rendelkező tag maradt. Vagyis immár többségben vannak a párttagsággal nem rendelkező politikusok a képviselőcsoportban. Ennek okán rákérdeztünk: veszélyben van-e a képviselőcsoport léte. Az újraválasztott elnök erre azt mondta, nincs veszélyben. Egyébként úgy véli, Tordai Bence elhamarkodott lépést hozott a pártból való kilépéssel, amikor úgy vélte, hogy a Párbeszéd feladta az elveit, amikor a DK-val és az MSZP-vel szövetségre lépett. – Amikor leültünk beszélgetni, elmondtam neki, hogy nincs arról szó, hogy fel akarnánk oldódni a DK-ban. Azzal a stratégiai céllal léptünk szövetségre, hogy Karácsony Gergely budapesti főpolgármester lehessen, és ezáltal megőrizhessük a fővárost a szabad, szolidáris és zöld Budapestnek. Ezt teljesítettük – jelentette ki (ugyanakkor Karácsony újbóli szavazást szeretne, indítványáról a Kúria fog dönteni).

Barabás Richárd azt is mondta, hogy számít Szabó Tímea munkájára, aki az utóbbi hónapokban ügyvezető társelnökként dolgozott a pártban. Hogy marad-e ebben a feladatkörben, arról az újonnan megválasztott elnökség dönt, amely szerdán fog ülésezni.