Török Gábor: A Fideszben már megy a suttogás, hogy ki lesz az első, aki elindul a Tisza Párt felé

Török Gábor: A Fideszben már megy a suttogás, hogy ki lesz az első, aki elindul a Tisza Párt felé

Török Gábor politikai elemző (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy fideszes vezető, akivel a választás éjszakáján beszéltem, úgy összegzett: nem nagy kudarc, hanem nagy probléma van – mondta Török Gábor politikai elemző a 24.hu-nak adott interjújában.

Csapágyasra járatták a gépezetet, nagyjából egy országgyűlési választási kampánynak megfelelő mobilizáció zajlott, a részvétel is csak néhány százalékkal maradt el attól, ami a parlamenti választásokon megszokott, még sincs kétmilliónál több Fidesz-szavazó. Ezzel a politikával ebből a helyzetből ez volt a maximum, amit a Fidesz ki tudott hozni. Ebből származnak a gondok – mondta részletezve a fideszes elégedetlenség okait. Szerinte ninc sember a Fideszben, aki sikerként értékelné a választást.

Szerinte a tág értelemben vett királyi udvarban, vagyis az Orbánhoz közelebbi körben – 2026-ra aggódva tekintve – sokan várják, hogy legyen valamiféle változás. Volt olyan Fidesz-közeli gazdasági fórumon, ahol a konszolidáció reményéről beszéltek a vállalkozók.

Magyar Péterről azt mondta, hogy nem lesz egyszerű művelet, de el tudja képzelni, hogy 2026-ig kitart körülötte a hype. Arról is beszélt hogy a pletykák szerint a NER-es gazdasági elitben már zajlik mozgás Magyar Péter felé. „Sőt, már a választás előtt elkezdődött. Magyar Péternek fontos, hogy a gazdasági világgal kialakítsa a kapcsolatát. De szerintem az is kérdés, hogy ez a politikai elitet is elérheti-e. A Fideszben már megy a suttogás azzal kapcsolatban, hogy ki lesz az első, aki elindul a Tisza Párt felé. Amikor egy-egy más hangon megszólaló interjú megjelenik, mint amilyenek például Cser-Palkovics nyilatkozatai, utána napokig futok bele olyan beszélgetésekbe, hogy na, lelepleződött, bejelentkezett és így tovább” – fogalmazott.

Hozzátette: „figyelik egymást a fideszes politikusok, hogy lesz-e dezertőr. Természetesen egy ilyen lépésnek óriási a kockázata, ám az emberi viselkedés, a ráció alapján nem lehet kizárni. A Fidesszel egy csomó dolog nem történt meg, ami általában megtörténik a pártokkal. Most viszont már nem teljesen irracionális, hogy azok, akik pesszimisták a Fidesz gazdasági holdudvarában, politikai elitjében, elkezdjenek a másik irányba tájékozódni. Nem tudom, hogy mi lesz ezzel kapcsolatban Magyar Péter álláspontja.” Szerinte előbb lenne érdeke onnan átvenni valakit, mint az ellezékből. „Az ő erejét jelezné, ha eldőlne az első dominó” – mondta.