A benzinkutaknak üzent a kormány: lépjenek vagy a kormány lép

A benzinkutaknak üzent a kormány: lépjenek vagy a kormány lép

Mol-benzinkút az M3-as autópályánál. (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csökkentsék áraikat az üzemanyagkereskedők – erre szólította fel a kormány az érintetteket. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a családok védelme érdekében vissza kell térniük a korábbi hónapok gyakorlatához és áraikat mérsékelni a szomszédos országok átlagára alatti szintre. – Ellenkező esetben a kormány továbbra is kész beavatkozni az üzemanyagpiacon – szögezték le.

A tárca a KSH friss adataira hivatkozott, amelyek szerint jelenleg a 95-ös benzint átlagosan 610 forintért, dízel üzemanyagot pedig átlagosan 629 forintért lehet itthon literenként vásárolni. A szomszédos országokban ugyanakkor a benzin átlagára 606 forintot, a gázolajé pedig 611 forintot ért el. Mindez azt jelenti – összegezték –, hogy a ma a magyar családok többet kell fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai: a benzin 4 forinttal, a gázolaj 18 forinttal drágább. A kormány álláspontja továbbra is változatlan, elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai.