Vitézy Dávid mindent megpróbál: az Alkotmánybírósághoz fordult

Vitézy Dávid mindent megpróbál: az Alkotmánybírósághoz fordult

Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén Budapesten 2024. június 10-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alkotmányjogi panaszt nyújtott be Vitézy Dávid korábbi főpolgármester-jelölt a június 9-ei választási eredmény miatt – vette észre a Telex az Alkotmánybíróság honlapján. A 17 oldalas panaszban Vitézy a Kúria döntésének alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól.

A Telex hangsúlyozta, hogy Vitézy nem posztolt erről a Facebookján, ahogy hasonló súlyú lépések esetében szokott, és közleményt sem adott ki. Erre vonatkozó kérdésükre vasárnap délelőtt azt válaszolta, hogy szerdai Facebook-posztjában már jelezte, hogy fenntartja az alkotmányjogi panasz lehetőségét. „Az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panasz befogadásáról választási ügyben az Alkotmánybírósághoz érkezéstől számított három munkanapon belül dönt. Ez a határidő még nem telt le, a panasz befogadásáról nem döntöttek, ezért az ügy egyelőre nincs érdemben az AB előtt – ezért sem kommunikáltam azon túl, amit korábban már megtettem” – írta a Telexnek Vitézy Dávid. A korábbi főpolgármester-jelölt hozzátette, azért nyújtotta be az alkotmányjogi panaszt, mert minden rendelkezésre álló jogorvoslati eszközt kihasznál, ennek utolsó eszköze a panasz.

A Kúria szerdán tette közzé határozatát, mely szerint nem ismétlik meg a főpolgármester-választást egész Budapesten, ahogy Karácsony Gergely kérte, de két kerületben sem, ahogy Vitézy Dávid szerette volna. A döntésből az volt kiolvasható, hogy egy ilyen procedúrához jogszabálysértéseket kellett volna bizonyítani.