Majdnem tíz hónap az átlagos munkakeresési időszak

Majdnem tíz hónap az átlagos munkakeresési időszak

Sorban állók a budaörsi munkaügyi központnál még 2021-ben (Fotó: Grimm Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyjából 36 ezer fővel dolgoztak többen idén májusban, mint tavaly ugyanekkor – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból. Szám szerint ez azt jelenti, hogy a 15 és 74 év közötti korosztályban 4 millió 749 ezer embernek volt munkája. A munkanélküliségi ráta ugyanekkor 4,3 százalék volt, ez a szám egyébként 2024-ben eddig folyamatosan csökkent.

Más számokat látunk ugyanakkor az idén március és május között háromhavi időszakot vizsgálva. A tájékoztatás szerint ebben az időszakban a hazai elsődleges munkaerőpiacon 4 millió 576 ezer fő dolgozott, 42 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Míg a külföldön dolgozók létszáma kisebb (hibahatáron belüli) mértékben, 108 ezer főre nőtt, addig a közfoglalkoztatottak létszáma 8 ezerrel, 61 ezer főre csökkent.

Ugyanebben a három hónapos időszakban a 15–74 éves munkanélküliek száma az előző évhez képest 27 ezer fővel, 219 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 4,4 százalékra nőtt. Mind a férfiak, mind a nők körében volt emelkedés: a férfiaknál a munkanélküliek száma 120 ezer, a nőknél pedig 99 ezer volt. A munkakeresés átlagos időtartama 9,8 hónap volt, az összes munkanélküli 35 százaléka 3 hónapnál rövidebb ideje, míg 36 százaléka legalább egy éve keresett állást.