Ki győz az Afrikáért folyó versenyben?

Ki győz az Afrikáért folyó versenyben?

Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz és Jean-Claude Gakosso kongói külügyminiszter Oyóban 2022. július 25-én (Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

Egymás után látogatnak a világ vezető politikusai Afrikába. Az érezhetően megnövekedett érdeklődés nem magyarázható csupán az egyre aggasztóbb élelmiszerválsággal. A sokáig elfeledett „fekete kontinens” a világ átalakulása közepette egyre inkább felértékelődik. Vannak, akik megőrizni, míg mások visszaszerezni szeretnék befolyásukat. S persze akadna olyanok is, akik csak a XXI. században fedezték fel Afrikát, de már ott vannak mindenütt.

A sort Joe Biden kezdte. Az amerikai elnök a Közel-Keletre koncentrált, és a Perzsa-öböl menti országokban tett körútján a tárgyalások középpontjában elsősorban az energiabiztonság állt. Az út nem hozta meg a várt eredményt. Nem is hozhatta, hiszen a globális erőviszonyok változását követve ezek az országok már nemcsak Washingtonra, hanem Pekingre és Moszkvára is figyelnek. S érdekük, hogy mindegyik hatalmi központtal jó viszonyt ápoljanak. Ezért aztán nem is csatlakoztak a Nyugat Oroszországgal szemben bevezetett szankcióihoz, és energiapolitikájukat sem hajlandók Amerika érdekeinek alárendelni.

Az amerikai elnök látogatását Szergej Lavrov Egyiptomot, Etiópiát, Ugandát és Kongót érintő körútja követte.

• Mennyire szorosak az orosz-afrikai kapcsolatok?
• Miként próbál Franciaország teret nyerni a kontinensen?
• Miért fontos például Egyiptom?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Afrika