Korán halunk, kövérek vagyunk, a férfiak az öngyilkossági rangsor élén állnak

Korán halunk, kövérek vagyunk, a férfiak az öngyilkossági rangsor élén állnak

Folyosói váró a Szent János Kórház egyik épületében (Forrás: Olvasónk)

Tragikus mélyrepülésben van a magyar egészségügy, illetve az ahhoz kapcsolódó, a magyarok életkörülményeit, életminőségét érintő mutatók – derül ki az Európai Bizottság által elkészített és decemberben nyilvánosságra hozott egészségügyi országprofilból. Hasonló kimutatást készítettek valamennyi tagállamra nézve, így a magyar adatokat európai összehasonlításban szemlélhetjük.

Magyarországon 2000-től kezdve csaknem két évtizeden keresztül meghaladta az uniós átlagot a születéskor várható élettartam növekedése. A koronavírus-járvány azonban megtörte ezt a lendületet, és az adatok azóta sem javultak számottevően. Így aztán a 2022-ben a magyarok születéskor várható élettartama 76,2 év volt, ami az ötödik legalacsonyabb adat az EU-ban, és elmaradt a többi visegrádi országtól. 2022-ben a magyar férfiak átlagosan 6,8 évvel éltek rövidebb ideig, mint a nők. Ez a nemek közötti különbség a várható élettartamban (közel 1,5 évvel az uniós átlag felett) nagyrészt a kockázati tényezőknek – különösen a dohányzásnak és a túlzott alkoholfogyasztásnak – való nagyobb kitettségnek tudható be.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024/2. számában találja. Vegye meg január 18-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!