Tizenhárom évnyi NER-tapasztalat birtokában zavarba ejtő olvasni ezt a diktátorregényt

Tizenhárom évnyi NER-tapasztalat birtokában zavarba ejtő olvasni ezt a diktátorregényt

Mario Vargas Llosa: A Kecske ünnepe (Fotó: Helikon Kiadó)

Virgilio segíthetett volna. A Dominikai Párt elnöke volt, de – mióta a Barcelonából titokban odarendelt Puigvert doktor megállapította azt az átkozott prosztatagyulladást – az igazán fontos tisztsége valójában abban állt, hogy inkontinencia esetén gyorsan cselekedjen, és löttyintsen egy pohár vizet vagy bort a Jótevőre, aztán sűrűn kérjen tőle bocsánatot az ügyetlenségéért, vagy ha netán a tribünön vagy a díszszemlén történne meg a baj, élő spanyolfalként álljon a foltos nadrág elé. – A nadrágba vizelés mint a diktátor legnagyobb ellensége történetformáló erővel bír Mario Vargas Llosa A Kecske ünnepe című regényében.

A Nobel-díjas perui író eredetileg 2000-ben megjelent, magyarul Tomcsányi Zsuzsanna remek fordításában most újra kiadott műve megtörtént eseményeket dolgoz fel, Rafael Leónidas Trujillo, a Dominikai Köztársaságot 31 éven át, 1961. május 30-ai meggyilkolásáig irányító tábornok, gúnynevén a „Kecske” utolsó napjának történéseibe sűrítve a karibi ország diktatúrájának fájó részletességgel ismertetett borzalmait. Az önkényuralom monumentális kisszerűsége a hatalom abszurditására figyelmeztet: amikor egy gyenge záróizom rengeti meg a birodalmat. És bár a „Jótevő” a fenti jelenetben megmenekül a szégyentől, néhány órával később puskagolyók tépik szét a testét.

Trujillót az erőszakos halál napjának hajnalán a „katasztrófa bénító előérzete riasztotta fel álmából”. Valami nagy sebességgel közeledett felé, de nem tudta, hogy mi lesz az, és hogy honnan érkezik, így mire a feltuningolt Chevrolet Biscayne utolérte a diktátort szállító luxusautót, és a tábornok felfogta, mi történik, már késő volt. A merénylet annak ellenére sem szerepelt a forgatókönyvében, hogy az ország és így a szeretett vezér helyzete is egyre bizonytalanabbá vált azok után, hogy az Egyesült Államok és az Amerikai Államok Szervezete egyaránt szankciókat vezetett be a Dominikai Köztársaság ellen.

• Miért zavarba ejtő a regény olvasása 13 évnyi NER után?
• Milyen párhuzamosságokat találunk Orbán rendszerével?
• Ki volt Trujillo és mi lett a sorsa?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!