Maroknyi Székely – Politikától a hajléktalanságig

Maroknyi Székely – Politikától a hajléktalanságig

Maroknyi Székely (Fotó: Marossy Csaba)

Elhunyt egy hajléktalan, 66 éves férfi Budapesten a hét elején, és a szomorú történetben különös csavar, hogy ő a kilencvenes években a Székelyföld autonómiáért harcoló közismert politikus és szakszervezeti vezető volt, aki a román igazságszolgáltatás elől menekült Magyarországra. Sokan Maroknyi Székelynek hívták, és aktív figurája lett a 2006-os budapesti Kossuth téri tüntetéseknek is – a nemzeti ünnepen arcon is lőtték a rendőrök gumilövedékkel. Bardóczi Csaba tragikus sorsa a magát keresztény-konzervatívnak mondó anyaországi és erdélyi magyar politikai oldal szolidaritás-hiányának látványos bizonyítéka.

– Az utcára kerülő ember olyan, mint az autó, amelyik hosszú ideje parkol egy helyben – mondja nekem Erzsi, miközben a férfit keresve a Mester utcáról rákanyarodunk a Tinódira. – Egy idő után csak feltűnik valakinek, elkezdik kóstolgatni, aztán pillanatok alatt széthordják.

Este hat elmúlt, metsző hideg van, Csaba sehol. Amíg várunk, Erzsi megmutat nekem egy teljesen normálisan öltözött nőt, kicsit távolabb egy férfit. Ők is kinézték Csabát maguknak, súgja, és kis idő múlva a nő tényleg odajön hozzánk beszélgetni arról a férfiről, akit mi is várunk.

Riportunkból kiderül, az egykori politikusnak miért is kellett elmenekülnie Romániából, és hogyan járta meg a budapesti hajléktalan élet összes stációját a csicskaléttől a nagy adótartozást felhalmozó cégek birtoklásáig.

A teljes cikket a Magyar Hang február 12-én megjelent 2021/7. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén (mi ez?) online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!