Harc Európáért – A Marshall-terv, és ami mögötte van

Harc Európáért – A Marshall-terv, és ami mögötte van

George Marshall (forrás: Wikipédia)

Épp hetvenöt évvel ezelőtt, 1947. június 5-én vázolta fel Európa újjáépítésére kidolgozott tervét George Marshall amerikai külügyminiszter a Harvard Egyetem aulájában tartott beszédében. A szűk egy évvel később életbe lépő program máig hatóan alakította kontinensünk geopolitikai térképét.

Igen tehetséges ember volt George C. Marshall. Az 1880-ban született tábornok és politikus hosszú élete során (1959-ben hunyt el) több olyan dolgot is megcselekedett, amelyek közül akár egy is alkalmas lenne arra, hogy örökké halhatatlanná tegye a nevét.

Pedig a kezdetek nem voltak túl biztatóak. A Pennsylvania államban világra jött Marshall ugyan már korán elhatározta, hogy katonai pályára lép, ám tanulmányi eredményei átlagosak voltak, ezért az Egyesült Államok katonai akadémiája helyett csak a Virginia Military Institute-ba nyert felvételt. Bátyja, aki korábban ugyanitt végzett, egyenesen azért lobbizott a szüleiknél, hogy ide se engedjék el, mert „le fogja járatni a család hírnevét”. Aztán másképp alakult.

• Miért hívta Marshallt a győzelem megszervezőjének Churchill?
• Hogy jött létre a segélyprogram?

A teljes cikket a Magyar Hang június 3-án megjelent, 2022/23. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!