Maszúd után Maszúd: harcra kész a tálibok rémálma

Maszúd után Maszúd: harcra kész a tálibok rémálma

Ahmad Maszúd (Forrás: Wikipedia/Hamid Mohammadi)

– Ha a tálib hadurak támadást indítanak, természetesen határozott ellenállásba ütköznek majd a részünkről – nyilatkozta a Washington Postnak Ahmad Maszúd, a legendás Ahmad Sah Maszúd fia, aki a szovjet-afgán háború hőséből a tálibellenes harc kulcsfigurája lett a kilencvenes években. A táliboknak ráadásul alaposan megvan az okuk arra, hogy aggódjanak a belső ellenállás miatt: a Pandzsir-völgy ugyanis nem csak kilőtt szovjet harckocsikkal van még mindig tele, hanem a tálibellenes erők fegyvereivel is, amiket azok az elmúlt évtizedekben gyűjtöttek össze.

De ki is volt Ahmad Sah Maszúd, illetve a fia, aki miatt most ismét fájhat a tálibok feje?

Mint ismert, a szovjet intervencióra azért került sor 1979-ben, mert Moszkva így kívánta stabilizálni az Afganisztánban még az előző évben létrejött szovjetbarát rezsimet, továbbá így akarta megakadályozni az amerikai befolyást, illetve az iráni iszlám forradalom nyomán elindult hullám begyűzését a közép-ázsiai szovjet tagköztársaságokba. A Moszkvához hű új kormányfőnek, Babrak Karmalnak azonban egyáltalán nem volt könnyű dolga: Kabul és a nagyobb városok elfoglalása után a Vörös Hadsereg gyakorlatilag azonnal heves ellenállásba ütközött, hiszen az afgánok igen nagy része nem csak Karmalt, hanem elődjét, Nur Muhammad Tarakit és Hafizullah Amint is szovjet báboknak tekintették.


Ekkor vált legendássá a tadzsik nemzetiségű Maszúd, aki az 1989-ig tartó háborúban rengeteg bosszúságot okozott a szovjeteknek.

• De ki is volt Ahmad Sah Maszúd, illetve a fia, aki miatt most ismét fájhat a tálibok feje?
• Milyen esélyei vannak annak, hogy a Pandzsir Ellenállás olyan hatékony lesz, mint az elődszervezete volt 2001-ben?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!