Megrekedt a Gyurcsány-párt

Megrekedt a Gyurcsány-párt

Dobrev Klára egy DK-s rendezvényen (Fotó: Nagy Attila Tibor)

Az árnyékkormány egy évvel ezelőtti megalakítása, illetve más pártokhoz tartozó politikusok Demokratikus Koalícióba csábítása okozott ugyan kellemetlen meglepetést a többi párt számára, az ellenzéken belüli vezető szerep is megmaradt, de az igazi célt – az ellenzéken belüli domináns pozíciót – nem sikerült elérni. A Gyurcsány Ferenc vezette DK támogatottsága nem mozdul érdemben előre, ahogy tartalmilag is alig mondott újat az elmúlt egy évben. A pártot keserédes eredmény fenyegeti a jövő júniusi európai parlamenti választáson, vagyis hogy a legnagyobb ellenzéki párt marad, de nem tudja növelni mandátumai számát.

Feltűnő, hogy a párt népszerűségi adatai tekintetében jelentős különbségek vannak az egyes közvélemény-kutató cégek között. A Nézőpont 10 százalékra, a Republikon tizenhétre, az Idea és a Závecz Research 19 százalékra mérte nemrég a DK népszerűségét az aktív szavazók körében, a Medián júniusi mérése tizennégy százalékot mutatott. A mért adatok alsó és felső szintje közötti középső érték 15-16 százalékot jelent – vagyis lényegében ugyanannyit, mint a 2019-es európai parlamenti választások idején volt, amikor is a párt listás eredménye 16,05 százalék volt. Ugyanakkor nem mindegy, hogy a többi ellenzéki rivális pártból hányan tudnak mandátumot szerezni a rendelkezésre álló huszonegyből, mint ahogy az sem, hogy a párt mintegy egymilliós táborából mennyien hajlandók elmenni szavazni.

• Mit lehetett tapasztalni a DK kőbányai családi napján?
• Mennyi értelme volt az árnyékkormány megalakításának?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap szeptember 29-én megjelent, 2023/39. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!