Méltatlan öregségre ítélve – Így fest a Nyugat idősgondozása

Méltatlan öregségre ítélve – Így fest a Nyugat idősgondozása

Idős beteget ápolnak otthonában Salzburgban (Fotó: AFP via Europress/Barbara Gindl)

Masszív szociális hálóval támogatott öngondoskodás, aktív nyugdíjas évek – így fest a Nyugat idősgondozása. Milyen lehetőséget rejtene Magyarországnak az öregedő Európa?

A hét végén érkeztem haza, most kezdődik a közel egy hónapos pihenőm. Aztán jön az újabb 28 napos turnus odakinn. Így élünk, összevissza már ötödik éve. A férjem nagyon nehezen viseli, de belátja, kell a pénz a gyerekeink taníttatására. – Ani egy vajdasági kis faluból ingázik Ausztriába, jelenleg egy 95 éves, enyhén demens férfit gondoz annak otthonában. Kintléte alatt 24 órás gondozást nyújt, csupán napi két órára hagyhatja el a házat. – A vajdasági faluból, ahonnan származom, sokan járnak ki Ausztriába. Nekem egy helyi asszony szólt, menjek velük, jól lehet ott keresni. A többség már nem Magyarországot választja, mert Nyugaton sokkal jobb a fizetés, kiszámíthatóbbak a körülmények – meséli.

• Mi a helyzet Ausztriában, Németországban, Hollandiában vagy éppen Finnországban ezen a területen?
• Hol és hogyan lehet ingyen hozzájutni a szükséges segédeszközökhöz külföldön?
• Miként lehetne haznákat is bevonni a más országban élő idősek gondozásába?

A teljes cikket a Magyar Hang február 17-én megjelent, 2023/7. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: idősgondozás