Migráció: az új célpont a Kanári-szigetek

Migráció: az új célpont a Kanári-szigetek

Európába igyekvõ 118 illegális bevándorló érkezik a spanyol tengeri mentõszolgálat hajóján a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria szigetén fekvõ Arguineguin kikötõjébe 2020. október 15-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Angel Medina)

Miközben a magyar kormány rendszeresen megújítja a migráció okán elrendelt veszélyhelyzetet, az Európai Uniót (EU) érintő bevándorlás alapvető változáson megy keresztül. Jelenleg a balkáni útvonalat is magában foglaló, a Földközi-tenger keleti medencéjét érintő migrációs folyosó helyett főként a mediterrán térség nyugati részét használják a bevándorlók. Ezek közül is kiemelkedő szerepe van a Kanári-szigeteknek mint új partot érési célpontnak.

Tavaly 120 ezer illegális bevándorló érte el az EU külső határait, ez 20 ezerrel kevesebb, mint 2019-ben volt. Ugyanakkor a Kanári-szigeteken 23 ezren kötöttek ki, ami duplája az egy évvel korábbi adatoknak. Vagyis az éves migráció egyhatodával kell szembenéznie a szigetcsoportnak, ahol alig kétmillióan laknak. Néhány napja az Európai Parlamentben a szigeteken uralkodó helyzetet mutatta be többek között az unió illetékes biztosa és a szigetek elnöke.

  • Az Atlanti-óceánon keresztül a Kanári-szigetekre vezető tengeri útvonal a legveszélyesebb
  • A kanári-szigeteki elnök az európai államok tétlenségére panaszkodott
  • A migránsok között a tavalyi 540 helyett jelenleg 2700 kísérő nélküli kiskorú van

A teljes cikket a Magyar Hang március 5-én megjelent 2021/10. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!