Mikor nyílik ki a napelemcsapda?

Mikor nyílik ki a napelemcsapda?

Napelemek egy ház tetején (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Budapesten és környékén is sokan tapasztalják, hogy az utóbbi időben mintha több lenne az áramkimaradás. A kormány tavaly ősszel elrendelt napelemstopja – miszerint nem lehet új lakossági napelemekkel kapcsolódni az országos elektromos hálózatra – is arra irányította a figyelmet, hogy a növekvő megújuló alapú villamosenergia-termelésnek hálózati velejárói is vannak, utóbbit pedig korszerűsíteni kell.

Ám a lakossági napelempiac azonnali és országos befagyasztása már az októberi bejelentéskor is túlzásnak tűnt. Épp akkor szöktek az energiaárak az egekbe, és több tízezer család számára jelentett volna kézenfekvő megoldást 10–15 napelemet felszereltetni a tetőre, hogy így termeljék meg az éves villamosenergia-fogyasztásukat. A visszatáplálási lehetőség nélkül azonban a napelemek által előállított áramot vagy azonnal el kell fogyasztani helyben, vagy a fölös energiát tároló akkumulátort kell beszerezni – előbbi nehezen kivitelezhető, utóbbi pedig igen költséges megoldás. Az új telepítések így átlag 40 százalékkal drágulhatnak, a megtérülési idő évekkel kitolódik, ilyen feltételekkel nem is éri meg napelemet tenni a házra.

• Meddig kell feloldani a betáplálási stopot?
• Valóban az egész országban alkalmatlan az elektromos hálózat a napelemes áramterelés betáplálására?
• Mekkora gondot okoz a napelemes cégeknek, ha hosszabb ideig fennmarad a betáplálási stop?

A teljes cikket a Magyar Hang február 10-én megjelent, 2023/6. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!