Nem kérnek a korrupcióból és a haveri politikából a svédek

Nem kérnek a korrupcióból és a haveri politikából a svédek

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az Európai Parlamentben 2023. január 17-én (Fotó: Európai Parlament/Mathieu Cugnot)

Január 1-jétől hat hónapon keresztül Svédország látja el az EU soros elnökségét. Ebben a fél évben az elnökséget adó kormány állítja össze a napirendet, irányítja, szervezi, elnökli a miniszteri tanácsüléseket, képviseli az EU álláspontját a különböző fórumokon. Az Európai Parlamentben is megvitatták az elnökség programját, amelynek több pontja különösen érdekes Magyarország számára is.

Európa legyen zöldebb, biztonságosabb és szabadabb – ezekkel a szavakkal jellemezte a svéd elnökség programját Ulf Kristersson svéd miniszterelnök. Beszédének jelentős részét szentelte az orosz–ukrán háborúnak, ezen belül is kifejezetten Ukrajna támogatásának. Kristersson szerint a háború energia- és élelmiszerválságot, gazdasági visszaesést eredményezett eddig, de a következő hónapok is komoly kihívást jelentenek – ahogy fogalmazott – „elsősorban ukrán barátainknak”. A kormányfő hangsúlyozta, hogy az uniós válasz erős, egységes és határozott volt az orosz agresszióra, de – hívta fel a figyelmet – közben folytatni kell a jogalkotást is.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!