Az Opera körül csaphatnak össze a NER kultúrpolitikájának nagyágyúi

Az Opera körül csaphatnak össze a NER kultúrpolitikájának nagyágyúi

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a 2023/2024-es évadról tartott sajtótájékoztatón az Operaház Eiffel mûhelyházában 2023. március 21-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Kultúrpolitikai harc sejlik fel az Opera vezetéséért folyó küzdelem mögött – a háttérben többek szerint Vidnyánszky Attila és Demeter Szilárd csörtéje zajlik. Ókovács Szilveszter a szakmai kritikák ellenére „nagy kedvvel” folytatná a munkát, ám forrásaink többsége szerint maga is tudja, hogy esélytelen a győzelemre.

Hölgyeim és uraim! A segítséget szeretném megköszönni. Szeretném megköszönni a miniszterelnök úr huzamos bizalmát. Én csak tudom, mert lassan elérem azt a határt, ami még a magyar operaházi történetben nem volt. Tizenkét év! Ezután már tényleg mindenkinek mennie kellett. Nem akarok ötleteket adni, de ez tényleg lassan elközeleg – fogalmazott tavaly márciusban, a Magyar Állami Operaház felújított épületének átadásán Ókovács Szilveszter, a dalszínház főigazgatója. A nem sokkal a tavaly áprilisi választások előtt tett kijelentése különösen nagy figyelmet keltett, hiszen a díszpáholyban helyet foglaló Orbán Viktor miniszterelnök akkor ugyancsak tizenkét éve volt hatalmon, így lett kétértelmű a közelgő távozásra tett célzás.

Ilyen előzmények után talán keveseket lepett meg, hogy tavaly novemberben Csák János kulturális és innovációs miniszter váratlanul érvénytelennek nyilvánította az operaház vezetésének újabb öt évére augusztusban kiírt pályázatot. Akkor Ókovács mellett az épület rekonstrukcióját vezető Zoboki Gábor építész, a Müpa és a Nemzeti Táncszínház tervezője, valamint a dalszínház egykori főzeneigazgatója, Győriványi Ráth György is indult (Zoboki később visszavonta pályázatát). „Kevésnek találtam a két pályázót. Az Opera szimbolikus intézmény. Emiatt a minisztérium – pusztán technikai lebonyolítás helyett – az új kiírásban megfogalmaz egy jövőképet is. Ezt a kiírást angolul is megjelentetjük majd” – indokolta az érvénytelenítést Csák János. Ókovács megbízatása egyébiránt idén február 14-én lejárt, megbízott főigazgatóként július 31-éig maradhat az intézmény élén.

• Kik pályáznak és mi a közös bennük?
• Hogy ítéli meg Ókovács teljesítményét a szakma?
• Micsoda Ókovács strataégiai nyugalma?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap április 14-én megjelent, 2023/15. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!