Akár még jól is járhatnánk az orosz gázra kivetett bolgár extra tranzitdíjjal?

Akár még jól is járhatnánk az orosz gázra kivetett bolgár extra tranzitdíjjal?

Földgázszállító vezeték (Fotó: Unsplash)

Bulgária nemrég beváltotta fenyegetését, és október 13-ától megawattóránként 20 levás (mintegy 10 eurós, vagyis 3800–3900 forintos ) energia-hozzájárulást szed az országon áthaladó orosz eredetű földgáz után. Valóban kiugró pluszteherről van szó: az utóbbi időben az irányadó holland TTF tőzsdén 40–50 euró között mozgott a gázár, az extra tranzitdíj tehát ennek negyedét-ötödét teszi ki. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgató október közepén úgy számolt, hogy ez gyakorlatilag 30 százalékos gázáremelést jelent. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter többször is nekiment a bolgároknak, mondván, hogy amit tesznek, az veszélyeztetheti a gázellátást. Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter pedig levélben fordult az Európai Bizottsághoz, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Bulgáriával szemben, és mindaddig, amíg az eljárás le nem zárul, szólítsa fel az országot az energiadíj felfüggesztésére. Ez utóbbi ugyanis vámnak, illetve vámmal azonos hatású díjnak minősül, ami ellentétes az uniós joggal.

Miután hazánk évi 3,5 milliárd köbméter gázt kap a déli irányból, a Portfólió becslése szerint a tranzitdíj akár 148 milliárdos pluszköltséget is jelenthet az MVM-nek, ha a Gazprom áthárítja a költségeket. – Durván számolva a Bulgárián keresztül haladó földgáz után realizálható Gazprom-bevétel mintegy 20–25 százalékát viheti el az új költségelem, elképzelhető tehát, hogy az oroszok megpróbálják ezt valahogy áttolni a vevőkre – mondta lapunknak Pletser Tamás, az Erste-csoport regionális olaj- és gázipari elemzője. Szerinte azonban az árkockázatot az eladónak kell viselnie, ha az energiahordozó szállítása közben változnak a feltételek.

• Mit tehet a Gazprom jelen helyzetben?
• Hogyan segíthetne a bolgár tranzitdíj a magyar egyoldalú függés csökkentésében?
• Lehet-e gázhiány itthon?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap 2023/46. számában találja. Vegye meg november 23-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!