Parti Nagy Lajos: Sokan beveszik a simlis bűnöződumát

Parti Nagy Lajos: Sokan beveszik a simlis bűnöződumát

Parti Nagy Lajos (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

A Fidesz-propagandára még Finkelstein is büszke lett volna – mondta lapunknak adott interjújában Parti Nagy Lajos író. Kérdeztük Demeter Szilárd odaszúrásáról is, miszerint kritikus a NER-rel, mégis a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) tagja, valamint beszélgettünk közéleti költészetről, jobboldali félcivil barátokról és egykori Fülkefor-sorozatáról is.

Cinikus módon beszélt a hatalom az orosz-ukrán háborúról, és ahogy azt ismételgette, hogy az ellenzék háborúba vinné a gyermekeket, az már-már bűncselekményszámba ment – mondta a Magyar Hangnak adott interjúban Parti Nagy Lajos. Az író hozzátette, persze sejtette, hogy a mérhetetlen pénz és propagandafölény birtokában esélytelen a kormánnyal szemben a mostani ellenzék, azt viszont nem gondolta volna, hogy kétharmad lesz, „nem mintha nem lenne mindegy.”

Szóba került az is, hogy bár jelentős megosztottságok léteznek, de más témákban teljesen jól elbeszélgetnek a különböző nézeten lévők is. Igaz, ilyenkor a társaságban a politizálást már-már kínosan próbálják kerülni. „Hál' Istennek. Az életünket ugyan a politika eléggé meghatározza, de ezalatt nálunk jellemzően a pártpolitika értendő. Az »abcúg Orbán« és a »szent Orbán«. De ez azért nem tölti ki az életét ennek a talán erőteljesebben politizáló budapesti alkalmazotti-értelmiségi rétegnek sem. Ahogy a vidékieknek sem. Ezer más dologra kel fel a nap, még április 4-én is. Nem lehet éjjel-nappal ezzel foglalkozni, még akkor sem, ha sok ismerősöm egyenesen személyes gyászként élte meg a végeredményt. Tény, hogy én sem dolgoztam fel, nem is nagyon tudom. Megvan viszont a dolgom, a lehető legkevésbé függök ettől a rezsimtől, maffiaállamtól, illiberális demokráciától és ragozhatjuk tovább. Ugyanazt fogom gondolni és mondani, amit eddig” – fejtette ki ennek kapcsán az író.

• Mennyire tud kimaradni a rendszerről? Mit szól Demeter Szilárd odaszúrásához, hogy közben mégis csak a DIA tagja?
• Van, akit jobbra szokás sorolni, de ettől még ugyanúgy irodalmi nagyságként tekint rá?
• Mintha ma már oldalfüggetlen lenne, hogy nem értik a humort, a politikai korrektségnek is vannak bizonyos vadhajtásai. Tapasztal ilyesmit?

A teljes cikket a Magyar Hang május 20-án megjelent, 2022/21. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!