Reális lehetőség a budapesti olimpia?

Reális lehetőség a budapesti olimpia?

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke (b) megbeszélést folytat, középen Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Egyre több magyar vezető kerül a nemzetközi szövetségekbe, Orbán Viktor kormányfő minden erre járó sportvezetőt fogad, és biztosít a támogatásáról. Ez az offenzíva komolyan javíthatja a magyar olimpiai pályázat esélyeit. Ha nyerni akarunk, akkor ezt így kell csinálni – fogalmazott a Magyar Hangnak Dénes Ferenc sportközgazdász, aki szerint azonban nagyon komoly kockázatmenedzsmentre van szükség ahhoz, hogy az ország olyan gazdasági körülményeket teremtsen, amelyek között realitása van az olimpiának.

„A nyári olimpiák összesített éremtáblázatának első tíz országa közül egyedül Magyarország nem rendezhetett még olimpiát. Ez aligha maradhat így az idők végezetéig” – fogalmazott Orbán Viktor múlt szombaton az atlétikai világbajnokság tiszteletére tartott fogadáson, külön Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének címezve beszédének ezt a részét.

Az olimpiarendezés gondolata régóta foglalkoztatja a kormányt. Magyarország korábban a 2024-es ötkarikás játékok megrendezésére pályázott volna, ám miután a Momentum sikeres aláírásgyűjtést indított – 266 ezer aláírás gyűlt össze – azért, hogy népszavazás döntsön a kérdésben, a kormány kifarolt, és inkább visszalépett rendezési szándékától. Tavaly nyáron aztán, a vizes világbajnokság idején a Mi Hazánk alelnöke, Novák Előd jelentette be ismét, hogy pártja társadalmi és politikai vitát kezdeményez a 2036-os nyári olimpia budapesti megrendezéséről. Pár hónappal később már Fürjes Balázs – aki addigra bekerült a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba – beszélt arról, hogy a magyar főváros ma még alkalmasabb a rendezésre, mint korábban. Fürjes Balázs, mint az atlétikai világbajnokság szervező bizottságának társelnöke idén augusztusban több ízben úgy nyilatkozott: a budapesti olimpia megrendezése továbbra is nemzeti terv.

• Miket értelmeztek itthon „rejtett olimpiaként”?
• Jól építkezik-e a kormány a sportközgazdász szerint?
• Hogyan igyekszik maga mellé állítani az embereket is?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!