Romániában a Facebookon érkezett a választási meglepetés

Romániában a Facebookon érkezett a választási meglepetés

George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke (b2) „Nyissátok ki az iskolákat” feliratú táblával a kezében a választások nyomán megalakult új, jobbközép koalíciós kormányról tartandó szavazás elõtt a parlament bukaresti üléstermében 2020. december 23-án (Fotó: MTI/Baranyi Ildikó)

Tavaly decemberben parlamenti választásokat tartottak Romániában, és a legnagyobb meglepetést egy olyan párt, az AUR okozta közel 10 százalékos eredményével, amely szeptemberben, a helyhatósági választásokon még 1 százalék alatt teljesített, országos szinten. Erdélyi magyar kutatók az úgynevezett big data módszerrel vizsgálták meg a sikert, vagyis a közösségi média tartalomelemzésével. Az eredmény a feltörekvő magyarországi pártok számára is hasznos lehet.

Hivatalosan 2019 szeptembere óta létezik az Alianta pentru Unirea Romanilor (vagyis Románok Egyesüléséért Szövetség), melynek legfőbb hívószavai a magyar-, maszk- és oltásellenesség, valamint a nacionalizmus és a szélsőjobbos eszmék – erőteljesen szorgalmazzák például Románia Moldovával való egyesülését.

A párt alapítója és társelnöke, George Simion jól ismert a különféle nacionalista megmozdulásokról, így például az úzvölgyi incidensben is feltűnt. Rendkívül aktív a Facebookon – sokszor úgynevezett élő videókat készít, bejelentkezéseit százezrek nézik.

– Miben rejlik a párt vezetőjének sikere?
– Milyen mértékben köszönhető az AUR sikere a magyarellenes nacionalista és a coviddal kapcsolatos megnyilvánulásoknak?

A teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!