Róna Péter: A felülről vezérelt orbáni modell velejárója az unió elhagyása

Róna Péter: A felülről vezérelt orbáni modell velejárója az unió elhagyása

Róna Péter (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Az uniós csatlakozás óta egyetlen nemzetként képtelenek voltunk közelebb kerülni a közösség átlagos életszínvonalához, illetve gazdasági fejlettségéhez – mondta Róna Péter közgazdász a Magyar Hangnak adott interjújában. Szerinte az évtized végére hazánk lesz az unió legszegényebb és leggyorsabban fogyó nemzete. „S bár a folyamat már korábban indult, tény, hogy az orbáni rendszer ezt nem tudta és talán nem is akarta megakadályozni” – fogalmazott.

„Az Orbán által favorizált felülvezérelt gazdasági felzárkózás modellje előbb-utóbb felülvezérelt társadalmi átalakulást eredményez, és később ez lesz a halála. Számos példát láttunk erre Mussolini Olaszországától, a Szovjetunión keresztül egészen Kínáig – és még lehetne sorolni. Alig-alig van kivétel, talán csak Szingapúr és Dél-Korea, mert ott a korrupt politikai vezetést azonnal leváltották, amint kiderült róluk, hogy nem tisztességesek” – mondta Róna Péter.

A modern társadalomban az dönti el, hogy az adott ország sikeres vagy sem, hogy mennyire tud alkalmazkodni a tudomány és technológia által őrületes gyorsasággal kitermelt körülményekhez. A bukás oka a felülvezérelt társadalmakban, hogy nem engedi, hogy erre az alkalmazkodásra békésen, saját erőből kerüljön sor, hanem belenyúlt a folyamatba, olyan tempót diktál, amit a társadalom nem képes követni. Éppen ezért a hatalom, ha úgy tetszik a NER, erőszakkal kényszeríti rá a társadalomra az általa jónak tartott átalakulást, ez pedig a diktatúra kifejlődéséhez vezet – tette hozzá.

Erről is olvashat az interjúban:
• Mi az orbáni modell egyik nagy hibája, és hova vezethet ez?
• Lesz új kormány jövőre, vagy marad Orbán Viktor?
• Melyik ellenzéki miniszterelnök-jelöltet tudja támogatni?
• Miről kellene beszélnie az ellenzéki összefogásnak a sikerhez?

A teljes interjút a Magyar Hang szeptember 24-én megjelent, 2021/39. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!