Saját orvos másfél millióért

Saját orvos másfél millióért

Képünk csak illusztráció! (Fotó: freestocks/Unsplash)

Korábban a magánpraxis és a kórházi ellátás hálapénzzel olajozott spontán ötvözése kínált megoldást a választott orvossal való szülésre, amit ma már csak a méregdrága magánkórházak tudnak garantálni.

Közel másfél millió forint – körülbelül ennyit kell fizetnie annak a kismamának, aki a várandósság-gondozás és a szülés során is élni kíván a szabad orvosválasztás jogával. Ez ugyanis jelenleg kizárólag a magánegészségügyben valósítható meg.

A fenti két mondattal röviden össze is foglaltuk, mi a helyzet a szülészet-nőgyógyászat területén bő egy évvel azt követően, hogy életbe lépett az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvény. Emlékezetes, hogy a 2020 őszén, a koronavírus-járvány második hulláma idején tető alá hozott jogszabály komoly szakmai vitákat váltott ki, hiszen a jelentős orvos-béremelés és a hálapénz kriminalizálása mellett rögzítette azt is, hogy az orvosoknak választaniuk kellett a magánpraxis, illetve a közellátás között.

Már akkor egyértelmű volt, hogy az első nekifutásra látszólag tiszta helyzetet teremtő jogszabály egyes területeken komoly nehézségeket okozhat a közellátásban.

• Tisztult-e a rendszer a jogállási törvény bevezetése óta?
•Hogyan változott a császármetszések száma?
• Milyen trükkhöz folyamodnak a kismamák, hogy a legjobbnak feltételezett állami kórházban szülhessenek?
• Növekedett-e a magánellátásban szülők száma? 

A teljes cikket a Magyar Hang május 6-án megjelent, 2022/19. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!