Salát Gergely: Hszi Csin-ping szeretné beírni a nevét a kínai történelembe

Salát Gergely: Hszi Csin-ping szeretné beírni a nevét a kínai történelembe

Salát Gergely sinológus (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Az olyan hasonlatokkal, mint hogy jelenleg Hszi Csin-ping putyinizálódását látjuk, az a probléma, hogy eltakarják a különböző rendszerek, kultúrák közti különbségeket. Ezt Salát Gergely sinológus mondta Magyar Hangnak, amikor Matura Tamás Kína-kutató nyilatkozatáról kérdeztük. De milyen sajátos okok állhatnak amögött, hogy a kínai elnök nem kívánt levonulni a színről két ciklust követően? Két dolog összekapcsolódik a szakember szerint: az egyik Hszi személyes ambíciója, szeretné beírni a nevét a kínai történelembe. Másrészt, a Kínai Kommunista Párt elitje a 2010-es évek elejére arra jutott: ha az eddigi folyamat megy tovább, tehát a nyitás politikája, a szabályok lazulása, a helyi kiskirályok megerősödése, akkor úgy fognak járni, mint a Szovjetunió.

A kutatót kérdeztük a magyarországi történésekről is. Mi a helyzet az olyan kínai projektekkel, mint a Fudan Egyetem vagy a Budapest-Belgrád magyar szakasza? Mennyire fontosak ezek egyáltalán a kínaiaknak, és a mostani recesszióban megvalósulhatnak-e? Salát szerint a kínaiak számára ezek nem különösebben fontosak, a magyar fél kezdeményezte őket. – Ami fontos fejlemény, az a CATL nevű kínai óriáscég debreceni beruházásának bejelentése: ha ezt tényleg úgy és akkora mérteben megvalósul, ahogy tervezik, az Magyarország történetének legnagyobb külföldi beruházása lesz, és európai szinten is kiemelkedik majd – mondta el a sinológus.

• Miért ragaszkodik még mindig Kína a „zéró covid” politikájához?
• Mi a helyzet most az ujgurokkal?
• Mi várható Tajvan ügyében?

A teljes cikket a Magyar Hang november 4-én megjelent, 2022/45. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!