Soha nem látott pénzből, 681 milliárd forintból épül akkumulátorgyár Iváncsán

Soha nem látott pénzből, 681 milliárd forintból épül akkumulátorgyár Iváncsán

Iváncsi központi boltja (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Nehéz dolgom lesz itt – állapítom meg Iváncsán, mert üresek az utcák, ráadásul a polgármesternek is pont most van valami nagyon fontos dolga máshol, éppen akkor, amikor – hiába szóltam neki előre – meglátogatom a Fejér megye középső részén fekvő, 2800 lelkes községet. Pedig nagyon nagy dolog van itt készülőben: a dél-koreai SK Innovation 681 milliárd forintos beruházással akkumulátorgyárat épít a településen, ami a valaha volt legnagyobb zöldmezős beruházás Magyarországon. És amit minimum 22 milliárd forinttal támogat majd a kormány.

– Dunaújváros? Piha! Legyen Ön is Iváncsán munkanélküli! – közli még jócskán a polgármesteri válasz előtt egy művelt (lásd piha) helyi munkanélküli, miután a településen kibontakozó munkahelyszám-robbanásról kérdezem. Azt mondja, vele együtt többen is attól tartanak, hogy csak speciális végzettségű munkaerőre lesz a gyárnak szüksége, miközben az olyan munkák, mint a takarítás, külsős cégekre lesznek hagyva, nem a Hegysor utcából Margit nénire, aki Viledával támad ugyan, de járatlan a munkavédelemben.

A teljes riportot a Magyar Hang április 1-jén megjelent 2021/14. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!