Száz nap után sem látszik a gázai konfliktus vége

Száz nap után sem látszik a gázai konfliktus vége

Izraeli katonák terepjárókkal a Gázai övezet határtérségében, Dél-Izraelben 2023. december 18-án (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Izrael addig nem tekinti befejezettnek a háborút, amíg le nem zárja a philadelphiai folyosót – jelentette ki a hét végén Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök, utalva arra a 14 kilométeres földsávra, amely ütközőzónaként szolgál az Egyiptom és a Gázai övezet közötti határon. Ez pedig nem jelentene mást, mint hogy az övezet teljes blokád alá kerülne, hiszen Gázát két oldalról Izrael határolja, a Földközi-tenger felől pedig blokád alatt tartja a zsidó állam a területet. Ráadásul az övezet légterét is Izrael ellenőrzi, így most Rafah városnál volt az egyetlen átkelőhely, amely nem áll az izraeliek kontrollja alatt. Netanjáhú terve ugyanakkor az, hogy a philadelphiai folyosó elfoglalásával elvágják a Hamász egyiptomi ellátási útvonalait is, a szervezet így képtelenné válna a harc folytatására. Hogy mennyire reális egy ilyen forgatókönyv kivitelezése, az egyelőre vita tárgyát képezi még a szakértők körében is. 

• Mi lesz az izraeli túszokkal?
• Hol folynak most a legnagyobb harcok?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap január 25-ig kapható 2024/3. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!