Van olyan európai ország, ahol nincs annyi erdő, mint amennyit elpusztítottak Ukrajnában

Van olyan európai ország, ahol nincs annyi erdő, mint amennyit elpusztítottak Ukrajnában

Ukrán tüzérek lövészárokban a frontvonalon, a Donyecki területen fekvő Bahmut közelében 2023. február 8-án. (MTI/AP/Libkos)

A háború elmúlt egy évében az ukrán Állami Környezetvédelmi Felügyelőség több mint 2300 természet elleni bűncselekményt dokumentált. A veszteségek értéke felfoghatatlan, becslések szerint eléri az 1900 milliárd hrivnyát, ami közel 50 milliárd eurót tesz ki. Erről Ruslan Strelets ukrán környezetvédelmi és természeti erőforrás miniszter beszélt a napokban a „Környezet és háború gyermekszemmel” című gyermekrajz-kiállítás megnyitóján, Kijevben.

Mint elmondta, vannak olyan európai országok, ahol összesen nincsen annyi erdő, amennyit az oroszok Ukrajnában elpusztítottak az agresszió során. Állítása szerint 2,4 millió hektár erdő semmisült meg az elmúlt egy évben. Érdekességként azt is megjegyezte, hogy a tavalyi év első 4 hónapjában csaknem ugyanennyi – 3 millió hektár – erdőt borítottak tüzek Szibériában. De „az orosz légierő ahelyett, hogy otthon a tüzeket oltotta volna, ukrán városokat és erdőket bombázott”.

• Mennyi természetvédelmi területet tartanak megszállva az orosz erők?
• Hogyan járul hozzá a háború a klímaváltozáshoz?
• Milyen anyagok jelentik a legnagyobb veszélyt az ökoszisztémára?

Ezekre a kérdésekre is választ kap, ha elolvassa a cikket!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!