Vaskos kérdőjelek a lakossági napelempályázat körül

Vaskos kérdőjelek a lakossági napelempályázat körül

Napelemek a háztetőn. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Pxhere.com)

Néhány hét alatt több mint tízszeresére nőtt az érdeklődés a napelemes cégeknél, miután a kormány augusztus végén 3–11 millió forint közötti ingyenpénz ígéretével állt elő a lakosság számára. – Sajnos azonban a pályázati kiírás tervezetének megjelenése óta maga a piac leállt, a megrendelések száma pedig visszaesett – tudtuk meg Szolnoki Ádámtól, a Manap Iparági Egyesület elnökétől.

A felfokozott lakossági érdeklődésen nem lehet csodálkozni, hiszen régóta várt és többször megígért lehetőségről van szó: a több mint 200 milliárd forintosra tervezett uniós program keretében mintegy 35 ezer háztartás kaphat 100 százalékos támogatást. A tervek szerint napelemes rendszerre csaknem 2,9 millió forint kérhető, akkumulátorokkal, nyílászárócserével és villanyfűtésre váltással közel 9,4 millió forint támogatásra lehet számítani, napelemre és fűtés-korszerűsítésre hőszivattyúval 11,55 millió forint lehet a támogatás teljes összege.

– Ugyanakkor az ágazatban tevékenykedő kis- és középvállalkozásoknak egyelőre egyáltalán nem kedvez az ingyenpénz ígérete, mert emiatt kivárásra kezdett játszani az a lakossági kör, amely önerőből vagy támogatott hitelből is képes lenne napelemes rendszerekbe beruházni, de a tervezet jelen formájában jó eséllyel pályázhat majd – tette hozzá Szolnoki Ádám.

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 24-én megjelent, 2021/39. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!