Velencei-tó: „ha az adatokat nyilvánosságra hoznánk, felrobbanna az internet”

Velencei-tó: „ha az adatokat nyilvánosságra hoznánk, felrobbanna az internet”

Az illetékeseknek hála konkrét adatokat alig ismerhetünk az ökológiai katasztrófa szélén, vagy már közepén lévő Velencei-tóról, annyi azonban biztos, hogy a megmentésére kért 40 milliárd forintot nem adta oda a kormány, a terveket tartalmazó előterjesztést pedig tíz évre titkosították. Mindeközben az ország harmadik legnagyobb természetes tava napról napra, centiméterről centiméterre veszíti el a vizét, fogyatkozó medrében pusztulnak a halak, egy ideje pedig már a madarak is.

A mikrobiológiai mérések nem túl jó eredményeket mutatnak, sőt – nyilatkozta a Magyar Hangnak a Velencei-tó állapotáról Horányi Tibor környezetvédelmi mérnök, az Alba Natura Civil Alapítvány vezetője. – Nekünk az a célunk az alapítványnál, hogy megoldjuk a tó jövőjét. Ehhez csatoljanak pénzt a kormány részéről, és elinduljon egy hosszabb távú együttműködés. Az biztos, hogy ha ide is tesznek negyvenmilliárdot, három éven belül nem lesz vízpótlás, ugyanis nincs honnan vizet pótolni a tóba. Mindemellett van ez a negyvenmilliárdos blöff, amit tervnek neveznek, de nem tudjuk, mi van benne – tette hozzá a szakember. 

Az elmúlt hetekben többen is arra hívták fel a figyelmet, hogy a tó vize tiszta, átlátszó, de az első tényt cáfolják a mikrobiológiai szakemberek. A tónak ugyanis sajátosságából fakadóan zavarosnak kéne lennie. A mérési eredménye szerint a tó élete nem jó irányba halad. Rosszak az adatok. Élő vízből halott víz felé tart a Velencei-tó – összegezte az alapítvány vezetője.