Veszélyben az ellenzék budapesti sikere

Veszélyben az ellenzék budapesti sikere

Karácsony Gergely sajtótájékoztatója az önkormányzati választások éjszakáján (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Folytatódik az ellenzéki káosz Vácon: egy nap alatt összeomlott az egység”(Origo), „Vidéken is csak egy maradhat, de nem mindenhol zökkenőmentes az ellenzéki együttműködés”(Népszava), „Utolsó pillanatos kavarásokkal alakul a budapesti ellenzéki összefogás”(Index), „Ózdon is felbomlóban az ellenzéki összefogás”(Eger Hírek). Ezek a 2019-es szalagcímek mutatják, hogy az akkor megtartott önkormányzati választásokat számos nyilvánosság előtti huzakodás előzte meg, a kormányoldalról kajánul nevetgéltek az ellenzéki pártok egymással vívott küzdelmein. Mindehhez képest az ellenzéki erők átvették Budapest vezetését, az ellenzékiek a megyei jogú városok majdnem felében, több kisvárosban (így a már idézett Vácon és Ózdon) győzedelmeskedni tudtak.

Önmagában tehát még nem feltétlenül biztos út a sikertelenség kapujához, hogy az ellenzéki pártok most is veszekednek egymással. Mégis, több olyan körülmény van az előző helyhatósági választásokhoz képest, amely az ellenzék pozícióromlásával fenyeget, többek között Budapesten.

• Mik ezek a körülmények?
• Mit okozhat a listás szavazás visszaállítása?
• Hogy lehet nyert helyzetből veszíteni?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap február 1-jéig kapható 2024/4. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!