Dolgozói között osztja meg részvényeit a Telex

Dolgozói között osztja meg részvényeit a Telex

A Telex csapata a lap indulásakor, 2020 őszén (Fotó: Telex / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átalakul a Telexet kiadó Van Másik Kft. A jelenleg egyszemélyes, Kárpáti Márton alapító tulajdonában álló cég zrt.-vé alakul – adta hírül a Media1. A szakportál korábban úgy értesült: a szerkesztőségben feszültséget okozott, hogy még nem valósult meg a Telex alapítása idején már kilátásba helyezett tulajdonosi szerkezet, és végül megszületett a döntés: megkapják a részvényeket a dolgozók, akik jórészt az Index egykori szerkesztőségének tagjai.

– Az átalakulás fő célja – ahogy azt a Telex létrejöttétől kezdve folyamatosan akartuk –, hogy a Telex a telexeseké legyen, és örökre az is maradjon. Ez maradéktalanul teljesülni fog, ugyanis csak a Telexben dolgozók jutnak részvényekhez, és a jövőben is biztosítani szeretnénk jogi eszközökkel, hogy ne kerülhessen semmilyen politikus vagy oligarcha kezébe, irányítása alá a cég – írta a Media1-nek küldött válaszában a Telex.

A részvények 75%-a a Telex közleménye szerint dolgozói részvény lesz, a szerkesztőség kérésének megfelelően a dolgozók közt egyenlő arányban elosztva. Ebből a részvényből csak Munk Veronika, alapító-főszerkesztő kap a többieknél nagyobb hányadot. A dolgozói részvénynek az a különlegessége, hogy kizárólag a Van Másik munkavállalója kaphatja, külső szereplő sosem. – Ez a részvényfajta biztosítja azt, hogy a Telex mindig, azaz 50-100 év múlva is a telexeseké legyen – írták. A részvények fennmaradó 25%-a törzsrészvényként Dull Szabolcs főszerkesztő, Kárpáti Márton üzletfejlesztési és stratégiai igazgató, Kárpáti András informatikai igazgató és Pusztay András gazdasági és értékesítési igazgató között oszlik majd el.

Azt is hozzátették: a Telex nemcsak a mindenkori telexeseké lesz, hanem a szerkesztőségnek komoly beleszólási joga lesz a legfontosabb kérdésekbe: a mindenkori főszerkesztő igazgatósági tagként vesz részt a társaság irányításában, a szerkesztőségnek ezen felül szavazati joga lesz a cég irányító testületében, külső befektető bevonásához pedig a szerkesztőség választott testületének a hozzájárulása kell, vagyis ha a szerkesztőség nem támogatja, nem szerezhet senki, semmiféle külső szereplő tulajdont a cégben, és senki nem vehet fel hitelt a részvényeire.

– Ez nagyon komoly biztosíték arra, hogy a Telex szerkesztősége nélkül nem kerülhet ide külső szereplő tulajdonosként a szerkesztőség javaslattételi és hozzájárulási jogot szerez a főszerkesztő kinevezésére, eltávolítására: a mindenkori főszerkesztő kinevezését vagy eltávolítását a szerkesztőség választott bizottságának is jóvá kell hagynia, azaz senki nem távolíthatja el erőszakkal a főszerkesztőt. Ha bármelyik részvényes távozik a cégtől, a részvényeit a Zrt., illetve a telexesek szerezhetik meg. Az átalakulást, az ismertetett konstrukciót a Telex szerkesztősége június 1-én, elsöprő többséggel elfogadta. – tájékoztatott a Telex.

Címkék: Telex